Faqkennis gevraagd

Veel internetsites kennen een zogenaamde faq-link. De plaats waar veelgestelde vragen worden gevonden en beantwoord. Voor de maker van een website, scheelt dat op den duur werk. Hij hoeft niet meer iedere keer dezelfde vragen te beantwoorden. En hij hoeft zich er dus ook niet meer telkens van bewust te zijn, dat een vraag niet dommer wordt naarmate hij hem vaker heeft beantwoord. Voor de bezoeker van de site, scheelt de faq-link soms behoorlijk wat tijd, oorspronkelijk gestoken in mailen of zoeken.

Zou het normaal zijn mensen te vragen naar hun studie of beroep? Of overkomt het mij vaker dan gemiddeld? Het laatste lijkt me aannemelijk. Mensen willen weten wat ik doe en vooral hoe. “Met een computer? Maar kan dat dan? Oh wat knap! Echt fantastisch dat dat allemaal kan tegenwoordig.” En ik vertel, demonstreer de computer als het kan, leg nog maar eens uit, dat iedere studie die ik zou willen volgen zo zijn obstakels kent. Soms, als ik niets beters te doen heb, vind ik het uitleggen, de gesprekjes wel leuk. Want als ik geluk heb bevindt zich een potentiële interviewkandidaat in mijn publiek. Maar soms word ik selectief. Doe ik aan beeldvorming of denkt de vragensteller in het beste geval: “Als ik zo’n handicap had, zou ik dat allemaal niet kunnen.”Als ik dat laatste vermoed, kan me dat bijvoorbeeld een heel stille taxirit opleveren.

Maar kennelijk haal ik nog iets in mensen naar boven. Hun eigen verhaal. Als het televisieprogramma “Taxi” eruit zou bestaan de verhalen van de taxichauffeurs naar buiten te brengen, dan was ik de perfecte passagier. Geadopteerde kinderen, een erfelijke aandoening of de interne problemen bij sommige taxicentrales, het wordt me allemaal verteld. En ik luister, test soms een interviewtechniekje.

Dat ik me sommige mensen lang blijf herinneren ook al ontmoette ik ze maar een keer, zegt denk ik veel over de kracht van verhalen. Maar toch denk ik serieus over een faq-link. Want of ik nu op vakantie ben, de hond uitlaat, of boodschappen doe, mijn faqkennis moet worden getest.

Bron:
BlinfoMail september 2003

 

Reacties

Geen reacties tot nu toe.
 

Over Challenge-Media

Challenge-Media: Een kritische kijk op nieuws voor mensen met een functiebeperking.

Onbeperkt informatief: Omdat een handicap onze blik op nieuws niet vertroebelt.