Persbericht: Stemwijzer.nl onbruikbaar voor ouderen en gehandicapten

Vandaag stelt minister Pechtold van bestuurlijke vernieuwing de nieuwe stemwijzer.nl voor de gemeenteraadsverkiezingen van 7 maart in gebruik. Een welkom initiatief voor scholieren en volwassenen om hen te helpen een politieke keuze te kunnen bepalen. Een technische test van Stichting Bartiméus Accessibility en een gebruikerstest van het Testteam van de Federatie Slechtzienden- en Blindenbelang toont aan dat de website onbruikbaar is voor veel ouderen en gehandicapten.
De letters zijn op sommige delen erg klein en vaag waardoor slechtzienden wel de vragen kunnen invullen, maar het stemadvies niet kunnen lezen. Motorisch gehandicapten en blinden die zonder muis werken kunnen de vragen niet invullen omdat de eens / oneens knoppen niet kunnen worden geactiveerd.

De Stemwijzer.nl is juist voor ouderen en gehandicapten die niet mobiel zijn een welkome hulp om een politieke keuze te kunnen maken. Ook zijn partijprogramma’s niet in braille of gesproken vorm verkrijgbaar. De problemen hadden eenvoudig voorkomen kunnen worden als er bij de bouw van stemwijzer.nl vanaf het begin rekening was gehouden met de officiële toegankelijkheidseisen.

Eerdere onderzoeken van overheidswebsites en van campagne sites van de landelijke overheid tonen aan dat de toegankelijkheidsnormen door de overheid steeds slechter worden gehanteerd. Zo is denieuwezorgverzekering.nl, kiesbeter.nl en dus nu ook stemwijzer.nl onbruikbaar voor een grote groep burgers terwijl dat heel eenvoudig voorkomen had kunnen worden.

Het Testteam is een initiatief van de Federatie Slechtzienden- en Blindenbelang, koepelorganisatie van mensen met een visuele beperking. Deze groep vrijwilligers met verschillende handicaps (visueel, motorisch en verstandelijk) test maandelijks websites op toegankelijkheid volgens criteria van het World Wide Web Consortium.

Stichting Bartiméus Accessibility is een landelijk kenniscentrum op het gebied van webtoegankelijkheid.

Bron:
Berichtenservice Viziris, voorheen Federatie Slechtzienden- en Blindenbelang

 

Reacties

Geen reacties tot nu toe.
 

Over Challenge-Media

Challenge-Media: Een kritische kijk op nieuws voor mensen met een functiebeperking.

Onbeperkt informatief: Omdat een handicap onze blik op nieuws niet vertroebelt.