Podcast software

De software die gebruikt moet worden om RSS feeds en/of podcasts naar je computer te halen, wordt ‘aggregator’ genoemd. Op dit moment zijn er zo’n tien podcast-aggregators in de omloop, de meesten vrij ontoegankelijk voor schermlezers. Er bestaan twee zogenaamde ‘accessible podcast clients’, maar hier ontbreekt dan weer de functionaliteit.

iPodder (www.ipodder.org) is een aggregator die ons het beste beviel. Bijna geheel toegankelijk en Open Source, dus gratis.

Het programma laat zich gemakkelijk installeren, steeds op ‘Next’ klikken, en akkoord gaan met de voorwaarden, zoals bij de meeste Windows programma’s. iPodder gebruikt een flinke slok geheugen, dus begin niet aan de installatie met nog een aantal programma’s open in de taakbalk.

Nadat je het programma voor de eerste keer hebt opgestart, ga je met de Alt toets naar de menubalk. Onder het kopje ‘Tools’ vind je het ‘Select language submenu’. Open dit met pijltje rechts en pijl naar beneden tot je ‘Nederlands’ tegenkomt. Geef Enter, en iPodder spreekt onze taal, maar pas nadat je het programma opnieuw hebt gestart.

Voor je dit doet, maak je in de ‘My Documents/Mijn Documenten’ map een submap aan met de naam ‘podcast’.

Als iPodder weer in beeld staat, ga je in het menu ‘Bestand’ naar ‘Voorkeuren’. Het eerste tabblad dat in beeld komt, is ‘Algemene opties voor de iPodder applicatie’. Hieronder onze advies-instellingen:

 1. Toon iPodder alleen in de system tray bij een opstart: aangevinkt.
 2. Zoek direct naar nieuwe afleveringen als de applicatie is opgestart: niet aangevinkt.
 3. Speel de afleveringen nadat ze zijn gedownload: niet aangevinkt.
 4. Check for new versions of the application at startup: niet aangevinkt.
 5. Always use iPodder for one-click subscription: aangevinkt.
 6. Catch-up skips older episodes permanently: aangevinkt.
 7. Continue running in the background when I close the main window: aangevinkt.

Locatie en opslag management:

 1. Stop met downloaden als de harde schijf minimaal dit bereikt: 1024 MB.
 2. Download afleveringen in deze folder: C:MyDocumentsPodcast

Ga vervolgens naar de ‘Mediaspeler’ tab en besluit of je de binnengekomen podcasts automatisch naar je iPod wilt sturen, in de Windows MediaPlayer playlist wilt opnemen of kies voor ‘geen mediaspeler’ als je van plan bent de podcasts gewoon vanaf je computer te beluisteren.

De overige tabbladen kan je voorlopig negeren. Met deze instellingen ben je klaar om met ‘podcatching’ te beginnen.

Onder het menu ‘Beeld’ vind je de volgende opties:

 1. Downloads: Laat de binnengehaalde podcasts zien (de geluidsbestanden).
 2. Abonnementen: Toon de lijst van podcasts waarop je je hebt ingeschreven.
 3. Podcast adresboek: Toont het adresboek waaruit je podcasts met een druk op ‘Enter’ kan importeren.
 4. Opruimen: Wis de lijst met binnengekomen podcasts.

Onder het menu ‘acties’ staan de handelingen die je het meest met iPodder zal uitvoeren. De belangrijkste hebben sneltoetsen. Met Ctrl+n kan je een nieuwe feed toevoegen aan je abonnementen. Het dialoogvenster laat je een titel, en een URL invoeren. Ook kan je aanvinken of je de binnengehaalde bestanden na een bepaalde periode automatisch wilt laten wissen. Denk er hierbij aan, dat met een abonnementenbestand van 25 podcasts je al snel 1 Gigabyte aan geluidsbestanden per week op je harde schijf laat zetten. Als je automatisch verwijderen niet aanvinkt, kon deze schijf wel eens erg snel vol raken.

Ctrl+d verwijdert het geselecteerde abonnement, en functietoets F5 begint met het downloaden van nieuwe podcasts. Het system tray icoon kan gebruikt worden voor downloaden, maximaliseren en afsluiten.

iPodder haalt van ieder abonnement de laatste aflevering van een podcast op als je op F5 drukt. Door in de lijst van binnengehaalde bestanden een spatie te geven op een overgeslagen aflevering, wordt deze klaargezet voor download. Nogmaals F5 haalt dan ook deze aflevering op.

Een praktijk voorbeeld:

 • Open of maximaliseer iPodder.
 • Toets Ctrl+n.
 • Laat ‘titel’ blank en voer bij URL de url van de podcast in.
 • Vink het ‘verwijder na’ vakje aan en vul 7 in bij het aantal dagen dat een aflevering moet worden bewaard.
 • Klik op ‘opslaan’.
 • Toets F5.
 • Sluit iPodder af met Ctrl+w of Alt+F4.

In de systeembalk zegt iPodder nu: “Downloading”. De BlinfoCast podcast wordt nu op je schijf gezet in een map onder de map ‘Mijn Documentenpodcast’. Zodra deze aflevering binnen is, kan je hem afspelen met je favoriete MP3 speler.

Onder het menu ‘Bestand’ vind je ook nog de opties ‘Importeren en exporteren’. Met ‘exporteren’ is het mogelijk om een .opnl bestand te maken dat de in jouw iPodder opgeslagen abonnementen bevat. Dit bestand kan je dan aan iemand toesturen waarvan je denkt dat deze het wel eens zal zijn met jouw keuze van podcasts. Door op ‘importeren’ te klikken kan de lijst in iPodder worden ingevoerd.

Onder het menu ‘Acties’ vind je de optie ‘Rooster’. Deze optie stelt je in staat om een drietal vaste tijden in te stellen waarop iPodder afleveringen op moet halen. iPodder moet daarvoor wel actief zijn in de system tray. Dit is het enige menu-item dat niet erg toegankelijk is. Voor de echte doorzetters een ‘makkelijkere’ manier:

In ‘C:Documents and Settings’ onder jouw gebruikersmap in ‘Application Data’ vind je de iPoddermap waarin ‘schedule.txt’ staat. Door, terwijl iPodder niet draait, de bovenste regels van dit bestand in Notepad aan te passen zou het je moeten lukken om een schema voor downloads in te voeren.

Wil je hier liever niet aan beginnen, kan je iPodder ook nog zo instellen dat regelmatig, en met een bepaalde interval, het programma er op uit gaat om podcasts op te halen.

Zelf podcasts maken.

Om zelf een podcast te maken en te verspreiden heb je een website nodig, of in ieder geval serverruimte om de podcastbestanden en het .xml bestand aan het web te kunnen leveren. Daarbij is het makkelijk als je de beschikking hebt over een radiostudio. Een software radiostudio in ontwikkeling kan je downloaden van www.castblaster.com. Ook software om het .xml bestand te genereren komt van pas. Podcasts verlangen RSS 2.0 met enclosure tags, die naast de URL van het geluidsbestand de grootte van dit bestand moeten uitdrukken. Door de broncode van de BlinfoCast podcast te bekijken krijg je een aardig idee van een eenvoudig podcast .xml bestand.

Hieronder volgen adressen waar je verder kunt lezen over het ontvangen en produceren van podcasts.

http://ipodder.sourceforge.net/index.php
De iPodder homepage.

http://www.ipodder.org/
Podcast directory.

http://www.dopplerradio.net/
Redelijk toegankelijke podcast client.

http://www.whitestick.co.uk/
Zoek de podcast pagina.

Bron:
BlinfoMail juli 2005

 

Reacties: 1

(geen reactie mogelijk)

 
 

Over Challenge-Media

Challenge-Media: Een kritische kijk op nieuws voor mensen met een functiebeperking.

Onbeperkt informatief: Omdat een handicap onze blik op nieuws niet vertroebelt.