‘Brainwave’ helm bestuurt computer

Een team van Amerikaanse onderzoekers heeft laten zien dat het besturen van apparaten via de hersenen alweer een stap dichterbij is gekomen.

Vier mensen, van wie twee gedeeltelijk verlamde rolstoelgebruikers, konden met succes een cursor bewegen, terwijl ze een helm droegen met 64 elektroden. Eerder onderzoek heeft al uitgewezen dat apen een computer kunnen besturen via in hun hersenen geïmplanteerde elektroden. Het New Yorkse team deed verslag van zijn bevindingen tijdens een bijeenkomst van de National Academy of Sciences.

“De resultaten laten zien dat mensen kunnen leren gebruik te maken van de patronen van een elektro-encefalogram dat via de schedel wordt opgenomen. Zo kunnen ze snel en nauwkeurig een cursor in twee richtingen bewegen,” vertellen Jonathan Wolpaw en Dennis McFarlane, beiden lid van het onderzoeks team.

Het onderzoeksteam bestaande uit medewerkers van het New Yorkse Health Department en de Rijksuniversiteit van New York in Albany, beweert dat het onderzoek een volgende stap betekent op de weg die leidt naar het besturen van rolstoelen en andere elektronische apparaten via de hersenen.

Gedachten helm

De vier mensen keken naar een groot videoscherm terwijl ze een speciale helm droegen. Daarvoor was dus geen operatie of implantaat nodig. Een interface die niet hoeft te worden geïmplanteerd, kan de besturing van een robot arm, een elektrische rolstoel of een neuro-prothese ondersteunen.

Hersenactiviteit veroorzaakt elektrische signalen die kunnen worden afgelezen door elektrodes. Complexe algoritmes vertalen deze signalen vervolgens in instructies waarmee de computer kan worden bediend.

Een dergelijke hersenactiviteit vraagt niet om het gebruik van spieren of zenuwen, dus de helm zou door mensen gebruikt kunnen worden na een herseninfarct of beschadiging van het ruggenmerg.

De vier vrijwilligers lieten zien dat ze de cursor beter leerden besturen naarmate ze het vaker probeerden. Hoewel de twee gedeeltelijk verlamde deelnemers beter presteerden, zeiden de onderzoekers dat dat zou kunnen komen omdat hun hersenen er meer aan gewend zijn zich aan te passen, of simpel weg omdat ze meer gemotiveerd waren.

Het is niet voor het eerst dat onderzoekers een dergelijk succes hebben geboekt waar het hersen controle experimenten betreft. Sommigen maakten gebruik van oogbewegingen, anderen gebruikten opnametechnieken. Eerder dit jaar demonstreerde een team van MIT Media Labs Europa een snoerloze helm die hersenactiviteit registreerde om er een computerspelletje mee te doen.

Bron: BBC Nieuws

Bron:
BlinfoMail januari 2005

 

Reacties: 1

(geen reactie mogelijk)

 
 • Anatole

  Beste Medemens, :

  Ton Hoogeboom:

  Violation of Humanrights: Psychotronics
  Nonlethal Secret Weapons: bio-electronics :
  http://www.volkskrantblog.nl/blog/5286
  en:

   
   
   
 

Over Challenge-Media

Challenge-Media: Een kritische kijk op nieuws voor mensen met een functiebeperking.

Onbeperkt informatief: Omdat een handicap onze blik op nieuws niet vertroebelt.