Een elektronisch oog voor blinden

Japanse wetenschappers beweren dat ze een elektronisch oog hebben ontwikkeld dat blinden kan helpen veilig hun weg te vinden.

Mensen die het apparaatje dragen, dat op een bril is gemonteerd, zijn volgens het MST Journal van het Institute of Physics in staat zonder hulp een weg over te steken.

Het bestaat uit een slimme combinatie van camera en computer, die zaken kan meten en detecteren als de kleur van verkeerslichten en de breedte van de weg. Een spraaksysteem geeft de informatie door aan de gebruiker.

Hoofdwetenschapper Tadayoshi Shioyama van het Kyoto Institute of Technology vertelde: “De camera wordt bevestigd op ooghoogte en verbonden met een kleine computer. Het systeem geeft informatie en commando’s door via spraak naar een luidsprekertje bij het oor.”

Het apparaat is geavanceerd genoeg om niet alleen de aanwezigheid en locatie van een voetgangersoversteekplaats te detecteren. Het kan tegelijkertijd de afstand van de weg naar de eerste stoeprand meten en zeggen wanneer verkeerslichten van rood naar groen springen. De lengte van een oversteekplaats wordt gemeten door middel van projectieve meetkunde.

Veilig oversteken

De camera maakt een plaatje van de witte lijnen die op de weg zijn geschilderd en dan wordt de eigenlijke afstand bepaald door gebruik te maken van de eigenschappen van geometrische figuren zoals die op de afbeelding zijn te zien.

Experimenten uitgevoerd door de onderzoekers laten zien dat de oversteeklengte een foutmarge van 5% van de totale lengte heeft, dus minder dan een stap.

Om een zebrapad te kunnen ontdekken, maakt het apparaat gebruik van een berekening die ‘projectieve constante’ wordt genoemd. Deze maakt gebruik van de afstand tussen twee witte lijnen en een aantal lineaire punten op de randen van de witte lijnen om vast te stellen of er een zebrapad is op iedere willekeurige afbeelding.

Slechts in twee van de 196 gevallen faalde de tests. In de twee afbeeldingen waar het systeem een fout maakte, gaf het totaal geen oversteek aan, waar deze wel degelijk aanwezig was.

Katherine Phipps, van het Royal National Institute of the Blind, zegt: “Mobiliteit is een belangrijk onderwerp voor blinden en slechtzienden en nieuwe hulpmiddelen zoals deze, die mensen met een visuele handicap kunnen helpen veilig hun weg te vinden, zijn altijd welkom.”

Bron: BBC NEWS

Bron:
BlinfoMail december 2004

 

Tags:

Reacties

Geen reacties tot nu toe.
 

Over Challenge-Media

Challenge-Media: Een kritische kijk op nieuws voor mensen met een functiebeperking.

Onbeperkt informatief: Omdat een handicap onze blik op nieuws niet vertroebelt.