Kamermeerderheid tegen limiet bovenregionaal vervoer

CG-Raad en RPCP-Rijnmond staan sterker in hun kort geding over Valys. De zaak ligt bij het Gerechtshof Den Haag voor behandeling in hoger beroep. Een kamermeerderheid heeft zich uitgesproken tegen de limiet in het Valys-systeem voor bovenregionaal vervoer. Daarmee vervalt een belangrijk argument van de staat om vast te houden aan de limitering.

Op 2 november heeft de Tweede Kamer, met 78 stemmen voor, ingestemd met de motie van PVDA-kamerlid Heemskerk. De Tweede Kamer verzoekt de regering om geen maximum te stellen aan het aantal met Valys af te leggen kilometers. Voorstemmers: fracties van SP, GroenLinks, PVDA, de Groep Lazrak, D66, ChristenUnie, SGP, LPF. Dit is een grote ommekeer. De CG-Raad en de andere eisende partijen staan hierdoor sterker in de rechtszaak: de staat kan zich niet langer beroepen op het feit dat de Tweede Kamer nu eenmaal instemt met de limitering in het systeem Valys. De motie vraagt het kabinet ook om financiële dekking te zoeken voor het afschaffen van de limiet.

Sinds de invoering van het vervoerssysteem Valys krijgen mensen met een beperking een kilometerlimiet opgelegd voor het reizen buiten hun eigen regio. Met een extra indicatie mag iemand 900 kilometer per jaar reizen met toegankelijk rolstoelvervoer voor € 0,16 per kilometer. Zonder indicatie – dat is in de meeste gevallen – is dit slechts 450 kilometer. Daarna moet men € 1,25 betalen per kilometer. Een onbetaalbaar tarief. De bedoeling van de regeling is dat mensen met een beperking meer met het openbaar vervoer reizen. Maar dat is voor velen onmogelijk vanwege hun zware beperking. Niet in de laatste plaats omdat op 264 van de 371 NS-stations assistentieverlening ontbreekt.

De rechtszaak is een initiatief van de Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland (CG-Raad) en het Regionaal Patiënten Consumenten Platform Rijnmond (RPCP-Rijnmond). De rechtszaak wordt gesteund door vele andere belangenorganisaties. Ze worden bijgestaan door het Rotterdamse advocatenkantoor Wybenga Wildeboer van den Puttelaar.

Bron:
CG-Raad

 

Reacties

Geen reacties tot nu toe.
 

Over Challenge-Media

Challenge-Media: Een kritische kijk op nieuws voor mensen met een functiebeperking.

Onbeperkt informatief: Omdat een handicap onze blik op nieuws niet vertroebelt.