Neusgestuurde muis voorkomt pijnlijke armen

Moe van het muizen om je computer te kunnen gebruiken? Misschien is dit dan iets voor je. Als je arm pijn gaat doen, schakel je voortaan over op je neus.
Een ‘Novel PC Control System’ laat gebruikers de muispijl over het scherm bewegen door middel van het voorzichtig bewegen van hun neus. Twee maal knipperen met het linker of rechter oog vervangt het links en rechts klikken.

De bedenker, Dmitry Gorodnichy van het instituut voor informatie technologie in Ottawa, Canada, noemt zijn neusgestuurde muis een ‘nuis’. Behalve dan mensen eens een andere mogelijkheid te geven dan het normale toetsenbord met muiscombinatie, hoopt hij dat zijn vinding vooral het computergebruik voor mensen met een handicap zal vergemakkelijken.

“En het kan mensen ook meer intu├»tieve manieren bieden om computergestuurde omgevingen te ontdekken of om driedimensionale computerspellen te doen,” zegt hij in Journal Image and Vision Computing (vol 22, p 931).

De nuis maakt gebruik van webcam technologie. Voor gewone tweedimensionale toepassingen zoals een tekstverwerker of tekenprogramma, werkt de nuis met een enkele webcam, die gebruik maakt van een USB poort van de pc.

Tracking software volgt het beeld van de webcam om te weten waar de neus van de gebruiker op wijst en geeft signalen die de cursor over het scherm laten bewegen. Ondertussen registreert bewegingsdetectiesoftware welk oog knippert om zo een muisklik te simuleren.

Het puntje van de neus

Aan het begin van een sessie neemt de camera van de nuis een snapshot van de gebruiker. Hiervan isoleert het programmaatje ongeveer 25 pixels die precies de punt van de neus vertegenwoordigen. Ook kijkt de software hoe helder iedere pixel moet zijn. Vervolgens volgt de software het patroon van pixels.

Een dubbelklik schakelt de nuis in. Dan zoekt de software de punt van de neus. Hiervoor worden de 25 pixels gebruikt. Zijn die eenmaal gevonden, dan wordt het signaal omgezet naar wat je mag verwachten van een gewone muis.

Gorodnichy heeft verschillende software pakketten ontwikkeld om de nuis te demonstreren. Hieronder is NousePaint, dat je in staat stelt om patronen op het scherm te tekenen, waarbij je alleen maar je neus en je ogen hoeft te gebruiken

De nuis kan ook gebruikt worden om door 3D software te navigeren. Denk bijvoorbeeld aan virtuele design omgevingen en spellen. Maar daar zijn twee webcams voor nodig. In 3D mode houden beide camera’s de neuspunt in de gaten. De software berekent in dat geval hoe ver weg de gebruiker is en of hij zich in, of juist uit zijn virtuele omgeving beweegt.

Bron: New Scientist

Bron:
BlinfoMail november 2004

 

Reacties

Geen reacties tot nu toe.
 

Over Challenge-Media

Challenge-Media: Een kritische kijk op nieuws voor mensen met een functiebeperking.

Onbeperkt informatief: Omdat een handicap onze blik op nieuws niet vertroebelt.