Het web en de wet

In 2001 begon het tot de Nederlandse regering door te dringen, dat er zoiets als internet bestond. Verschillende plannen volgden, waaronder het ‘toegankelijk’ maken van de overheid. In grote haast begon men met het publiceren van zoveel mogelijk documenten op het Wereld Wijde Web. Aan het feit dat ‘beschikbaarheid’ nog geen ‘toegankelijkheid’ betekent, werd en wordt nog steeds voorbijgegaan. Terwijl in de ons omringende landen overal wetgeving wordt geĆÆmplementeerd met betrekking tot toegankelijkheid en internet, bestaat er in Nederland niets op dat gebied.

De Americans with Disabilities Act stamt alweer van 26 juli 1990. Tijd om de veertiende verjaardag hiervan te vieren, vindt de president van de United States.
In een officieel schrijven liet hij weten dat de Act (ook bekend onder de naam ADA) staat voor gelijke kansen en mogelijkheden, economisch zelfbewustzijn, zelfstandigheid, deelname aan de samenleving en een onafhankelijke keuze.

Het in februari 2001 ingezette vrijheidsinitiatief heeft er nu toe geleid dat op 21 juli de president een verordening heeft uitgevaardigd die overheidsinstellingen verplicht gehandicapten in dienst te nemen. Op 24 februari heeft hij ook een soortgelijke verplichting ingesteld voor toegankelijkheid van het openbaar vervoer. Verder werkt hij aan een commissie die de kwaliteit van de zorginstellingen moet verbeteren.

In het Verenigd Koninkrijk is het in theorie ook goed geregeld. Volgens de Disability Discrimination Act van 1995, moeten organisaties en overheidsinstanties voor toegankelijke websites zorgen. Studie heeft echter uitgewezen dat 79 procent hier niet aan voldoet.

Het gaat hier om 105 sites van onder andere reisorganisaties en financiƫle diensten. De lokale overheid behaalde betere resultaten, maar is met 40 procent aan minpunten nog steeds niet op het wettelijk verplichte niveau.

Met de wet in de hand is hier echter iets aan te doen.

In Amerika legde rechter Eliot Spitzer boetes op aan twee bedrijven waarvan de websites niet aan de basis toegankelijkheids normen voldeden.

De makers van Ramada.com en Priceline.com moeten hun websites toegankelijk maken, en mochten respectievelijk veertigduizend en zevenendertigduizend vijfhonderd dollar op tafel leggen als vergoeding van de kosten die de rechtszaak had gekost.

Rechter Spitzer wil nog wel kwijt, dat beide firma’s na de uitspraak gewillig hebben meegewerkt aan de verbeteringen van hun websites.

Laat het duidelijk zijn, dat alleen overheidsbemoeienis van dit kaliber er voor kan zorgen, dat bedrijven zich iets aan zullen trekken van toegankelijkheids regels. Zolang we in Nederland vriendelijk om aandacht voor dit probleem blijven vragen en hopen dat een clubje gehandicapten het bedrijfsleven zal vermurwen, zal het beoogde resultaat uitblijven.

Bush in de bocht:
http://www.whitehouse.gov/news/releases/2004/07/20040726-5.html

Engelse toegankelijkheid:
http://www.zdnet.co.uk/print/?TYPE=story&AT=39164247-39020505t-21000005

Boetes voor bedrijven:
http://www.oag.state.ny.us/press/2004/aug/aug19a_04.html

Bron:
BlinfoMail nummer 10 2004

 

Reacties

Geen reacties tot nu toe.
 

Over Challenge-Media

Challenge-Media: Een kritische kijk op nieuws voor mensen met een functiebeperking.

Onbeperkt informatief: Omdat een handicap onze blik op nieuws niet vertroebelt.