Twijfelachtige start FSB

Op 20 Juli 2004 lazen we op www.handicheck.net onder andere:

Sinds enkele dagen is er een nieuwe speler op de markt voor hulpmiddelen voor mensen met een visuele beperking. Freedom Scientific Benelux is opgericht.

Pierre Kegels directeur van de nieuwe onderneming zegt: “Met ingang van 1 september aanstaande zullen we volledig in de lucht zijn als leverancier van (nagenoeg) alle Freedom Scientific producten. Dit betreft dus onder meer JAWS schermleessoftware.”

We belden Kegels op, en kregen inderdaad een bevestiging van dit bericht. In BlinfoMail van 1 september namen we dit bericht mee in het artikel over JAWS.
Daarin waarschuwden we ook voor een eventuele belangenverstrengeling tussen FS Benelux en adviesbureau ‘Acht’. Nauwelijks was de nieuwsbrief verzonden, of de reactie van FS Benelux lag al in de inbox. Daarin stond:

“ACHT is en blijft een onafhankelijk adviesbureau. ACHT zal zich echter, en heeft dit inmiddels ook al bekend gemaakt, niet meer met haar advieswerkzaamheden richten op de markt van hulpmiddelen voor visueel gehandicapten. Van belangenverstrengeling zal dus geen sprake zijn. Echter de algemene hulpmiddelenmarkt en de markt voor communicatiehulpmiddelen voor anderszins gehandicapten blijft een speerpunt van de werkzaamheden van ACHT.

Gelieve dit aan uw lezers mede te delen”

Dat hebben we dus bij deze gedaan. Een dag of twee later ontvingen we echter het volgende bericht:

“Beste redactie,

Ik las het bericht over FS Benelux. Nu ken ik één van de directeuren heel goed. Hij vertelde mij dat de activiteiten van Acht in een langzaam tempo worden gestaakt. Valt nog op te merken dat hij mij vertelde dat Jaws v. 5.1 binnenkort in het Nederlands op de markt zal komen met daar ingebouwd Realspeak.”

Naam bij de redactie bekend.

Aangaande JAWS stond in het bericht van FS Benelux inderdaad:

“JAWS wordt geleverd met of zonder SMA. Indien geen SMA wordt meebesteld heeft de gebruiker dus geen recht op twee volgende updates. Tevens zal in de volgende versie 5.01, uitgebracht door FSB, Nederlandstalige spraak worden ingebouwd (Realspeak) zodat geen separate spraaksynthesizer meer hoeft te worden aangeschaft”

Aangaande de activiteiten van ‘Acht’ moet men het schijnbaar nog eens worden.

Vervolgens verscheen op het forum ‘JAWS-Dutch’ het volgende bericht:

“Dag Jaws gebruikers. Met ingang van vandaag, 17 september, is de nieuwste versie van JAWS, versie 5.01, beschikbaar. Deze nieuwe versie heeft onder meer de Nederlands of Vlaams-Nederlandse Realspeak ingebouwd.

Freedom Scientific Benelux BV”

Vrij snel daarna verschenen de eerste berichten van mensen, die geprobeerd hadden de nieuwe versie te installeren. De zoektocht naar de gratis ingebouwde spraaksynthesizer was begonnen, want wat je ook probeerde, die was niet te vinden.

Het weekeinde ging voorbij, en ook maandag bleef het stil. Op dinsdag lazen we op JAWS-Dutch:

“Heren, dames,

Belangrijk om te weten is het volgende (in tegenstelling tot eerdere berichtgeving): Enkel de volledige, nieuwe versies van JAWS 5.01 zullen voorzien zijn van Realspeak.(Cd los bijgeleverd.) Dit betekent dus dat wanneer mensen willen upgraden met een SMA, bv van 4.51 naar 5.01, hier dus geen Realspeak bijgeleverd wordt. Ook de downloads, te vinden op www.freedomscientific.de, zijn niet voorzien van deze spraaksynthesizer. Net zomin als de demoversie. Voor geldige SMA’s, bij aanschaf van een upgrade naar een nieuwe versie, of bij aanschaf van een SMA bij opeenvolgende upgrades, is het wel mogelijk Realspeak aan te schaffen, bij je leverancier, voor een end- userprijs van Euro 100,00.”

Ook daar moet dus nog overeenstemming over worden bereikt. Inmiddels zijn we een maand verder, en op www.freedomscientific.nl valt te lezen:

“Deze website is op dit moment in ontwikkeling.

Voor informatie over onze produkten zie:

http://www.freedomscientific.com

Bron:
BlinfoMail nummer 10, oktober 2004

 

Reacties

Geen reacties tot nu toe.
 

Over Challenge-Media

Challenge-Media: Een kritische kijk op nieuws voor mensen met een functiebeperking.

Onbeperkt informatief: Omdat een handicap onze blik op nieuws niet vertroebelt.