Gehandicaptenorganisaties in Hoger Beroep in de zaak Valys

Gehandicaptenorganisaties gaan in Hoger Beroep in de zaak Valys. Duizenden mensen met een handicap kunnen sinds 1 april 2004 niet meer gaan en staan waar ze willen.

Gehandicapten hebben een vervoersbeperking opgelegd gekregen door de overheid en zitten noodgedwongen thuis. Dit is in strijd met de mensenrechten, stelt de President van de rechtbank in Den Haag vast in een Kort Geding. Toch onderneemt de rechter geen stappen tegen de staat. De gevolgen van het ongedaan maken van de vervoersbeperking zijn voor hem niet te overzien. De belangen van de overheid wegen zwaarder dan de belangen van gehandicapten. Onacceptabel vinden de gehandicaptenorganisaties en ze gaan in Hoger Beroep.

Sinds de invoering van het vervoerssysteem Valys krijgen mensen met een beperking een kilometerlimiet opgelegd voor het reizen buiten hun eigen regio. Met een extra indicatie mag iemand 900 kilometer per jaar reizen met toegankelijk rolstoelvervoer voor € 0,16 per kilometer. Zonder indicatie – dat is in de meeste gevallen – is dit slechts 450 kilometer. Daarna moet men € 1,25 betalen per kilometer. Een tarief dat voor velen onbetaalbaar is. De bedoeling van de regeling is dat mensen met een beperking meer met het openbaar vervoer reizen. Dat is voor velen onmogelijk vanwege hun zware beperking. Bovendien is er op 107 van de 371 NS-stations maar assistentieverlening

De rechtszaak is een initiatief van de Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland (CG-Raad) en het Regionale Patiënten en Consumenten Platform Rijnmond en wordt gesteund door vele andere Regionale Patiënten Consumenten Platforms (RPCP’s), Federatie van Ouderverenigingen (FvO), Stichting Landelijk Steunpunt Cliëntenraden (LSR) en vele andere belangenorganisaties. Ze worden bijgestaan door het advocatenkantoor Wybenga Wildeboer van den Puttelaar.

Bron:
CG-Raad

 

Reacties

Geen reacties tot nu toe.
 

Over Challenge-Media

Challenge-Media: Een kritische kijk op nieuws voor mensen met een functiebeperking.

Onbeperkt informatief: Omdat een handicap onze blik op nieuws niet vertroebelt.