Internetgedrag in Nederland

De helft van de internetters in Nederland is al wel eens getroffen door een computervirus. De schrik zit er daardoor tijdens het websurfen goed in. Bijna een op de vijf mensen durft bepaalde zaken op internet niet meer te doen. Dat blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau NFO Trendbox.

Sinds 1995 doet het bureau doorlopend onderzoek naar het internetgedrag van 40.000 Nederlanders ouder dan 16 jaar. Ieder kwartaal worden de meest opvallende resultaten gepubliceerd. Dit keer gingen de onderzoekers vooral in op de (on)veiligheid van internet.

Van de groep die bang is voor computervirussen opent 53 procent geen e-mails van onbekenden meer. 21 Procent is bang om programma’s te downloaden en 19 procent durft helemaal niks meer van internet te halen.

Ondanks dat negen procent van de bezorgde internetgebruikers het bankieren via de computer heeft afgezworen, groeit het aantal Nederlanders dat internetbankiert. In oktober 2002 was dat 31 procent, nu is dat percentage 36.

Van de ondervraagden die door een computervirus werden getroffen, had 87 procent het virus op de computer thuis. 36 procent heeft ooit een computervirus op het werk meegemaakt. Om zich tegen dergelijke virussen te wapenen, heeft inmiddels 90 procent van de internettende Nederlanders de computer voorzien van een programma dat controleert op virussen.

De angst voor virussen kan geen eind maken aan de groeiende populariteit van internetten. Ongeveer 57 procent van de Nederlanders ouder dan 16 jaar surft wekelijks op internet. Eind vorig jaar was dat nog net meer dan de helft (51 procent).

Volgens NFO Trendbox zit de groei voornamelijk in een toename van het aantal mannen. In totaal heeft 71 procent van de Nederlanders wel eens op internet rondgekeken.

Bron:
BlinfoMail juni 2003

 

Reacties

Geen reacties tot nu toe.
 

Over Challenge-Media

Challenge-Media: Een kritische kijk op nieuws voor mensen met een functiebeperking.

Onbeperkt informatief: Omdat een handicap onze blik op nieuws niet vertroebelt.