Laser stok

Het zal je bekend zijn, dat de witte stok weinig helpt als het gaat om overhangende takken, of uitstekende objecten op hoofdhoogte. Ik heb er al een paar aardige builen aan overgehouden. Nazir A. Ali heeft een oplossing in elkaar geknutseld die daar wat aan gaat doen.

De zevenen vijftigjarige Irakees heeft het grootste deel van z’n leven doorgebracht met het ontwikkelen van de aluminium ‘laser’ stok. De stok weegt een halve kilo, en detecteert objecten van meer dan drie meter hoogte, waarna verschillende tonen de wandelaar waarschuwen voor ‘hoge obstakels’.

Ali heeft ‘Chester County company’ opgericht om de laserstok, samen met nog twee blindvriendelijke laser apparaten te promoten en verkopen.

De laserstok kost iets minder dan drieduizend Euro, de ‘Polaron’, die aan een koordje om de hals wordt gedragen gaat voor negenhonderd Euro over de toonbank. Verder is er de ‘Pathfinder’ die het leven van de blinde rolstoelganger voor viereneenhalfduizend Euro moet gaan verlichten.

Toen Ali in 1964 in Amerika aankwam, vond hij een baan bij Bionic Instruments, waar hij meewerkte aan de ontwikkeling van een infrarood stok, in opdracht van het Amerikaanse Veteranen Instituut. Verontrust door het grote aantal blinde soldaten, dat uit de Koreaanse oorlog terugkeerde, had deze organisatie opdracht gegeven om een technisch hoogstaand product te maken voor deze groep. Ali werd de ‘stokken kampioen’ en hield zich vanaf dat moment uitsluitend bezig met ‘techno-stokken’.

Ali en zijn enige medewerker, Ir. Earl Bennett,ontvingen in totaal zo’n honderdvijftigduizend dollar van belangenorganisaties om de laserproducten te ontwikkelen.

Volgens Ali hebben verschillende verzekeringen de stok in hun pakket opgenomen voor gedeeltelijke vergoeding, onder het motto ‘liever voorkomen dan genezen’. Met iets meer dan een miljoen VIP’s in Amerika, een aantal dat per jaar toeneemt met ongeveer vijftigduizend, voorziet de uitvinder geen problemen met de afzet van zijn producten. Een andere factor is het feit, dat slechts een klein percentage van de Amerikaanse VIP’s over een geleidehond beschikken.

Tot nu toe zijn er vierhonderd stokken verkocht. Het aanleren van de signalen en hun betekenis heb je in ongeveer twaalf uren onder de knie.

(door Sarah E. Moran, The Associated Press )

Bron:
BlinfoMail juni 2003

 

Reacties

Geen reacties tot nu toe.
 

Over Challenge-Media

Challenge-Media: Een kritische kijk op nieuws voor mensen met een functiebeperking.

Onbeperkt informatief: Omdat een handicap onze blik op nieuws niet vertroebelt.