Mobiliteits-schoenen

Richard Namay Castle, student elektro techniek, heeft een paar schoenen ontwikkeld, waarvan hij denkt dat blinden er plezier aan kunnen beleven.

Ieder jaar krijgen de leerlingen van zijn school de opdracht, een hulpmiddel voor gehandicapten te ontwerpen. Castle wilde iets anders dan de bekende wandelstok met ingebouwde zaklantaarn of rolstoel met elektro motor maken, dus ging hij op onderzoek uit. Op het internet vond hij de groep visueel gehandicapten, en besloot, dat er op het gebied van mobiliteit nog wel wat te bedenken viel.

Tijdens zijn speurtocht op het internet was hij een systeem tegengekomen, dat gebruik maakte van infrarood sensoren, die een alarm aanstuurden, als een rolstoel te dicht in de buurt kwam. Daar moest iets mee te doen zijn. In plaats van het alarm liet Castle de sensoren vibrators aansturen, zoals je die ook in mobieltjes aantreft. Hij monteerde deze vibratoren aan de zijkanten, de neus en bovenop een paar schoenen. Ook voor de sensoren vond hij een plaatsje.

‘Je haalt een hoop informatie uit die sensoren’ vertelt hij. ‘Je voelt wat er naast, voor en boven de schoenen aanwezig is’. Als de drager een muur nadert, beginnen de kap en neus vibratoren te trillen. Naarmate je de muur meer nadert, wordt het trillen sterker. Loop je naar een laag object toe, bijvoorbeeld een stoel, dan trillen alleen de neuzen.

De infrarood sensoren hebben een bereik van een meter, en worden net als de vibratoren gevoed uit een batterij, die zich in de hak van de schoen bevindt.

Het prototype heeft Castle ongeveer tweehonderd dollar gekost. ‘De schoenen zelf waren het duurst’ vertelt hij. De meeste tijd ging verloren met het zoeken naar de onderdelen, en hun plaatsing op en in de schoenen.

Donna Burner, mobiliteits instructrice van de Lowell Association for the Blind, die de schoenen heeft getest, ziet er wel een markt voor. ‘Zeker voor mensen, die in en om het huis op een stok zijn aangewezen zouden de schoenen een uitkomst zijn’.

Castle hoopt op een koper van zijn product, zodat hij de techniek verder kan verfijnen. ‘Met gevoeliger sensoren zou het bereik nog wat kunnen worden vergroot’ denkt hij. Een passende naam voor zijn uitvinding heeft hij nog niet gevonden.

Bron:
BlinfoMail mei 2003

 

Reacties

Geen reacties tot nu toe.
 

Over Challenge-Media

Challenge-Media: Een kritische kijk op nieuws voor mensen met een functiebeperking.

Onbeperkt informatief: Omdat een handicap onze blik op nieuws niet vertroebelt.