Tegenvaller voor platenindustrie

Een federale rechter in Los Angeles heeft vorige maand een opzienbarende uitspraak gedaan. De file-sharing services Streamcast Networks en Grokster zijn niet verantwoordelijk te stellen voor het illegaal copieeren van muziek.

Rechter Stephen Wilson ging in zijn redenering ervan uit, dat producenten van cassette recorders ook niets strafbaars valt te verwijten, terwijl met hun apparaten wel degelijk de wet op het auteursrecht kan worden overtreden.

De platenmaatschappijen richten hun pijlen nu op de ‘echte misdadigers’, de mensen die aangesloten zijn op file-sharing netwerken. Ze zijn begonnen met het verspreiden van pop-ups, waarin de gebruikers van Kaza-a en consorten op het illegale karakter van muziek copieeren worden gewezen. In het bericht, dat via MS messenger wordt verstuurd, valt te lezen, dat de gebruiker bekend is en dat hij of zij een strafbaar feit pleegt, door auteursrechtelijk beschermde muziek op de harde schijf van de gebruiker op het internet openbaar te maken.

Verder wordt op de risico’s gewezen die ontstaan bij het aansluiten op file-sharing netwerken. Je stelt immers een gedeelte van je harde schijf ter beschikking van iedereen, die toegang heeft tot het internet.

Een van de redenen, waarom ik er liever niet aan mee doe. In andermans vuilnisbak graaien laat ik graag aan anderen over.

http://www.musicunited.net

Bron:
BlinfoMail mei 2003

 

Reacties

Geen reacties tot nu toe.
 

Over Challenge-Media

Challenge-Media: Een kritische kijk op nieuws voor mensen met een functiebeperking.

Onbeperkt informatief: Omdat een handicap onze blik op nieuws niet vertroebelt.