Pratende wasmachine op CBit

Twee nieuwsbrieven geleden had ik het al even over het oprukken van computertechniek in het huishouden. Afgelopen maand was op de HannoverseCBit beurs de eerste pratende wasmachine te bewonderen. De Duitse firma Speech Experts introduceerde ‘Hermine’, een wasmachine die praat, en reageert op stemcommando’s. De machine werd ontwikkeld in samenwerking met Siemens, en zou, als de belangstelling groot genoeg is, per voorjaar 2004 verkrijgbaar kunnen zijn.

Hermine is gemaakt voor mensen die verward raken van de vele mogelijkheden, die moderne wasmachines onder de motorkap hebben. Door het apparaat te vertellen, wat voor soort was je in de trommel hebt gestopt, vertelt Hermine welk programma daar volgens haar het beste voor geschikt is. Je kan Hermine vertellen een half uurtje te wachten alvorens met de was te beginnen, en ook de opmerking ‘Een beetje voorzichtig met centrifugeren’ wordt begrepen.

De programmeurs hebben geprobeerd Hermine enige persoonlijkheid te geven. Zo antwoord ze op de mededeling, dat je wijn op het witte tafelkleed hebt gemorst, dat je beter bier kan gaan drinken, omdat dat minder vlekken geeft. Toen iemand haar vertelde, dat er een luierwas aankwam, reageerde Hermine met ‘Help!’. Het plan is om Hermine een vocabulaire van zo’n 4000 woorden te geven.

Een woordvoerder van Speech Experts deelde desgevraagd mede, dat de techniek in elk huishoudelijk apparaat kan worden ingebouwd, maar dat nog geen plannen daartoe zijn ontwikkeld. Volgens de firma heeft een broodrooster weinig aan de techniek, die zo’n apparaat onnodig duur zou maken. Stofzuigers met een modem kan je dus nog even vergeten.

Als Siemens Hermine nu nog voorzag van een paar elektronische ogen, om de kleuren van de was te herkennen, dan zou ik aanschaf beginnen te overwegen.

Bron:
BlinfoMail april 2003

 

Reacties

Geen reacties tot nu toe.
 

Over Challenge-Media

Challenge-Media: Een kritische kijk op nieuws voor mensen met een functiebeperking.

Onbeperkt informatief: Omdat een handicap onze blik op nieuws niet vertroebelt.