De inhoud

De monnik, die staande aan zijn lessenaar zijn ganzeveder in de inkt doopte, en daarmee teksten op een stuk perkament kraste, zal niet hebben vermoed, dat wij zijn werk nu Informatie en Communicatie Technologie noemen. Net zo min zal hij begrepen hebben, waarom in sommige gevallen zijn noeste arbeid op de brandstapel belandde. Maanden, soms jaren geduldige arbeid, die in rook en vlammen opging.

Waarom werden er boeken verbrand? Niet omdat ze er niet mooi uitzagen, Niet omdat de kaft niet exelleerde in kunstzinnige creativiteit, niet omdat de grootte en de vorm van de letters niet in de smaak vielen. Boekvernietiging had slechts één reden: de inhoud.

Inkt en perkament zijn vervangen door het beeldscherm, de brailleleesregel of de spraaksynthesizer. De ganzeveder is veranderd in een toetsenbord of, zij het nog sporadisch, een microfoon. De postkoets staat in het museum en informatie bereikt ons in bits en bytes via kabel en satelliet. De brandstapel is geverbaliseerd en komt uit de monden van rechters en advocaten, en de moderne website ontwerper hoeft zich minder zorgen te maken over de vernietiging van zijn werk. Omdat we er anders over zijn gaan denken, maar ook omdat er aan één ding steeds minder aandacht wordt besteed: de inhoud.

Via talloze on line bronnen kun je kennis maken met begrippen en technieken, die verband houden met het maken van een eigen website. Ze vertellen over servers, bestandsoverdracht protocollen, Hypertext Markup Language (HTML), links, ankers en stylesheets. Je zou verder kunnen lezen over CGI, Perl en PHP, waarmee websites van statisch in dynamisch kunnen veranderen. Kortom, alles over het uiterlijk van een website, maar niets over: de inhoud.

Over website ontwerp en alles wat daar mee samenhangt zijn vele cursussen geschreven. Er bestaan talloze boeken over databases, shoppingcarts, interactieve multimedia presentaties en zelfs over regelrechte radio- en televisie uitzendingen via het internet. Waar boek noch cursus echter invloed op kunnen uitoefenen, is waar het in eerste instantie om gaat: de inhoud.

Surfend over het web vinden we steeds meer inhoudsloze websites. Toegegeven, vele sites puilen uit van de informatie, maar als je Harry Potter, In de ban van de Ring, De Telegraaf en het Locale Suffertje in willekeurige volgorde in een band samenbrengt, zal dit boek niet de literatuurprijs in de wacht slepen.

Met inhoud wordt bedoeld: een onderwerp, hooguit twee aan elkaar gerelateerde onderwerpen, die op een begrijpelijke, aangenaam leesbare en toegankelijke manier wordt of worden gepresenteerd. Deze presentatie moet ten minste informatief, leerzaam of vermakend zijn. Het tekstuele bestanddeel is minstens zo belangrijk als het uiterlijk van de presentatie, en verwijzingen blijven beperkt tot aanverwante onderwerpen.

De toegepaste technieken passen zich aan de inhoud aan, de inhoud is niet afhankelijk van de ons ter beschikking staande technische mogelijkheden. Elk onderwerp is welkom op het web. De omschrijving van een hobby, een pleidooi voor schonere stoepen, het dagboek dat dagelijks wordt bijgehouden, het mag allemaal. Maar niemand zit nog te wachten op weer een lange lijst van links die naar van alles en nog wat verwijzen, of op een berg informatie, die ook elders op het web, en vaak beter geordend, te vinden is. Wie publiceert, neemt daarmee een stukje verantwoordelijkheid voor de openbare ruimte op zich. Dat is iets om trots op te zijn, maar verlangt ook inzicht in, en begrip voor de eventuele lezer. De lezer, die voornamelijk geinteresseerd is in: de inhoud!

 

Reacties

Geen reacties tot nu toe.
 

Over Challenge-Media

Challenge-Media: Een kritische kijk op nieuws voor mensen met een functiebeperking.

Onbeperkt informatief: Omdat een handicap onze blik op nieuws niet vertroebelt.