Ook met leermoeilijkheden het internet op

Ook voor mensen met leermoeilijkheden wordt er speciale toegankelijkheids-software ontwikkeld. Via symbolen, synthetische spraak of platte tekst moet deze hen toegang bieden tot het internet.

Later dit jaar verschijnt ‘Communicate Webwise’ op de markt. Het is ontwikkeld door Widget en gebruikt in eerste instantie ook hun Rebus Symbolen software. Maar ook met andere gelijksoortige software zou het systeem samen moeten kunnen werken.

Rebus werd al in de jaren zestig in de Verenigde Staten ontwikkeld. Het ondersteunt de taalontwikkeling van mensen met gemiddelde tot meer ernstige leermoeilijkheden. Volgens Widget kan voor deze mensen de complexiteit van websites een struikelblok vormen bij het internetgebruik. Door de structuur van de pagina, zien ze vaak door de bomen het bos niet meer, en vinden ze niet de informatie waarnaar ze op zoek zijn.

Volgens Chris Hopkins, een onderwijsadviseur die nauw samenwerkt met Widget, is deze software bedoeld voor mensen die normaal gesproken geen gebruik zouden kunnen maken van het internet, omdat ze de tekst niet begrijpen. Webwise geeft alle links op het scherm weer in dezelfde kleur en ook de lettergrootte is aanpasbaar.

Het blijft voor meelezers mogelijk de websites in hun gebruikelijke vorm te bekijken. Het enige waar Webwise volgens de makers moeite mee heeft, zijn ingewikkelde java- en flashtoepassingen.

Op de Special Needs Fringe, een beurs voor educatieve software in Londen zal Webwise te zien zijn. Verwacht wordt dat het pakket ongeveer 70 pond gaat kosten. Heel wat goedkoper dus, dan de meeste screenreaders.

Bron: BBC on-line

Bron:
BlinfoMail februari 2004

 

Reacties

Geen reacties tot nu toe.
 

Over Challenge-Media

Challenge-Media: Een kritische kijk op nieuws voor mensen met een functiebeperking.

Onbeperkt informatief: Omdat een handicap onze blik op nieuws niet vertroebelt.