Schrijven met je stem

Een paar jaar geleden waren er nog diverse aanbieders van software voor spraakherkenning. Ze beloofden allemaal veel, maar maakten uiteindelijk weinig waar. De programma’s presteerden nog niet optimaal, mede omdat de rekenkracht van computers een stuk lager lag dan die van de huidige pc’s.

De ene (Lernout en Hauspie) kwam in een financiële crisis terecht en verdween; de ander (Philips) verkocht een deel van zijn kennis en trok zich terug uit de consumentensector.

Eén bedrijf hield het vol: ScanSoft met Dragon Naturally Speaking. Versie 6 haalde de Nederlandse markt niet, maar versie 7 is nu uit en ook in het Nederlands beschikbaar met tal van verbeteringen.

Stond het nauwkeurigheidspercentage bij versie 5 nog op 95 procent; nu belooft men een nauwkeurigheid van 99 procent. Dat is nogal wat. En het is maar zeer de vraag of die belofte het bij iedereen haalt.

Het blijft natuurlijk een wonder dat je in een programma als Word kunt schrijven met je stem, maar je moet dan wel heel duidelijk spreken en over een heel heldere stem beschikken wil Dragon Naturally Speaking je meteen begrijpen.

Wie meer binnensmonds spreekt en zich wel eens in woorden verslikt zal heel veel moeten oefenen met het programma en dan nog veel handmatig of met de stem moeten corrigeren.

Die correctie met de stem werkt overigens heel prettig. Je zegt: ‘selecteer’ en laat dat commando volgen door het foutief weergegeven woord. In de meeste gevallen komt het programma dan met een lijstje waarin het goede woord al voorkomt, waarop je het kunt vervangen door ‘Kies 1’ of een ander nummer te noemen. Staat het er niet bij, dan roep je vervolgens ‘Spel dat’, waarna je letter voor letter dicteert.

Het dicteren op zich is ook nog een heel gedoe, want het programma weet in principe niets van leestekens of alinea’s. Je zult die dus duidelijk moeten uitspreken. En wil je iets schrappen, dan moet dat deel eerst worden geselecteerd, waarna je ‘Wis dat’ moet roepen in de meegeleverde microfoon. En niet ‘Wis dit’, want dan lukt het niet. Dat is in het begin wat lastig, maar dat is een kwestie van de goede commando’s aanleren.

Handiger is dat er twee voorlezers in het programma zitten. De ene ben je zelf. Zeg ‘Speel dat af’ en je hoort je eigen stem de tekst voorlezen. Zeg je: ‘Lees dat’, dan leest een computerstem de tekst.

Overigens kun je met Dragon Naturally Speaking ook surfen op internet en e-mail versturen. Je navigeert met de stem en het programma herkent je favorieten in Internet Explorer of de namen in het adresboek van Outlook (Express). Vijf minuten na het installeren van het programma kun je er al mee aan de slag, na eerst een voorbeeldtekstje te hebben voorgelezen, want het moet aan je stem wennen. Er zitten meer van dit soort teksten in en hoe vaker je er gebruik van maakt, des te beter wordt het programma afgestemd op je stem. Overigens kunnen er meer mensen gebruik van maken. Iedere gebruiker krijgt dan zijn eigen
profiel.

Maar het blijft oefenen, oefenen en nog eens oefenen voordat Dragon Naturally Speaking alles van je begrijpt en alle woorden correct weergeeft. Je moet dus over een grote dosis geduld beschikken, wil je er mee kunnen werken. Maar het programma kan een uitkomst zijn voor mensen die door RSI zijn uitgeschakeld. Het toetsenbord en de muis hoeven in principe zelden worden aangeraakt. Prettig is wel dat versie 7 sneller leert dan zijn voorgangers. Een eenmaal gecorrigeerd woord is de volgende keer meteen correct. En als je weet dat je veel lastige woorden gebruikt, kan je die handmatig invoeren en vervolgens een paar keer voorlezen, zodat ze in het geheugen van het programma komen.

Het programma analyseert ook teksten van documenten en e-mails die op de computer zijn opgeslagen op schrijfstijl en het kan ook teksten verwerken die op recorders zijn opgenomen. Dragon Naturally Speaking werkt met een snelheid van 160 woorden per minuut, sneller dan iemand kan typen. De tijdwinst wordt echter teniet gedaan door de tijd die je voor correcties nodig hebt. Maar nogmaals: wie geduld heeft zal daar steeds minder mee worden geconfronteerd.

Prijs standaardversie Euro 99, de Preferred versie met meer mogelijkheden kost Euro 199.

Bron: Blind Forum mailinglijst

Bron:
BlinfoMail februari 2004

 

Reacties

Geen reacties tot nu toe.
 

Over Challenge-Media

Challenge-Media: Een kritische kijk op nieuws voor mensen met een functiebeperking.

Onbeperkt informatief: Omdat een handicap onze blik op nieuws niet vertroebelt.