Nieuw hulpmiddelen adviesbureau

Nederland is weer een adviesbureau rijker. Het heet ACHT en is opgericht door Jaap Leunis, ex-account manager voor Europa bij Tieman en Pierre Kegels, die vroeger sales en marketing manager was bij Alva.

Leunis vertelt: “We kenden elkaar al een aantal jaren en we merkten dat we over veel dingen hetzelfde dachten. En als je je ambities niet bij je werkgever kunt vervullen, ontstaan er vanzelf andere plannen. We waren het er eigenlijk binnen tien minuten over eens, dat we voor onszelf zouden gaan beginnen.”

ACHT staat voor: Advies en Controle bij Hulpmiddelen en Technologie. Maar wie worden hier nu eigenlijk gecontroleerd?
“Er worden veel hulpmiddelen verstrekt,” zegt Leunis. “Maar niemand controleert of ze daadwerkelijk worden gebruikt. Ik weet bijvoorbeeld, dat bij een aantal mensen de optacon ongebruikt in de kast ligt.” De optacon is een apparaat waarmee je door middel van een klein cameraatje en een daaraan gekoppeld uitleesapparaat de vormen van zwartdruk letters op papier kunt voelen. Voor boeken lezen wordt hij eigenlijk niet gebruikt.

“Soms denken mensen gewoon: ‘Ik heb er recht op, dus ik vraag het aan.’ Iets dergelijks zie je nu ook gebeuren bij de voorleesapparaten die sinds 2003 in het vergoedingenpakket vallen. Ik werd door een verzekeraar bij een man langsgestuurd die zes jaar geleden een brailleregel vergoed had gekregen en die nu een voorleesapparaat had aangevraagd. Die leesregel stond gekoppeld aan een oude doscomputer. Ik zag ook een splinternieuwe pc met een scanner staan. Die was van zijn vrouw. Maar hij wist niet dat die leesregel daar ook op aangesloten zou kunnen worden.” Uiteindelijk werd geadviseerd deze man screenreader software en een aantal dagen training te geven, zodat hij de volledige functionaliteit van een Windows pc had, in plaats van alleen maar een voorleesapparaat.

Maar ook leveranciers kunnen kritisch worden benaderd door ACHT, als blijkt dat hun service niet deugt. En daar zouden ze blij mee zijn. “Bedankt, ons eigen personeel is daar niet zo kritisch meer in,” was een reactie die ACHT kreeg. Zouden leveranciers hun fouten niet herstellen, dan kan er altijd contact opgenomen worden met de financier.

Waarom zijn juist jullie de aangewezen personen om die controle uit te voeren?
“We kennen de doelgroep al jaren, maar ook alle verzekeraars. Dus we kennen alle belanghebbenden in dit hele spel. En ik denk dat maar weinig mensen die kennis hebben.”

Stel, jullie adviseren een beginnend computergebruiker goedkopere software met wat minder mogelijkheden. Dan bestaat de kans, dat hij na een jaar of twee meer mogelijkheden, dus weer andere software nodig heeft.
“Als iemand kan aantonen dat hij andere software nodig heeft om maatschappelijk te kunnen functioneren, zullen wij de laatste zijn om daar nee tegen te zeggen.” De termijn waarop software kan worden vergoed zou volgens Leunis wat versoepeld zijn.

Vormt ACHT niet weer een extra schakel tussen leveranciers en eindgebruikers?
“Nee. De grote kracht van ACHT is de snelheid van handelen, omdat we weten wie de beslissingen moeten nemen. Maar ook is er een aantal gebruikers dat soms geen raad weet met de handicap en vaak ook niet weet welke instantie hen verder zou kunnen helpen.”

Voor de trainingen zijn zo’n drie visueel gehandicapte trainers op oproepbasis beschikbaar. Bij de bedragen voor trainingen ging ACHT tot nu toe uit van wat ziektekosten verzekeraars of het UWV zouden moeten betalen. Wat het particulieren zou kosten een training te volgen, staat nog niet vast.

Voor meer informatie:
Hulpmiddelenadvies.nl
Acht
Postbus 319
6800 AH Arnhem
Bovenover 41
6812 AT Arnhem
Telefoon:
026 36 47 919
Fax:
026 36 47 963

Bron:
BlinfoMail januari 2004

 

Reacties

Geen reacties tot nu toe.
 

Over Challenge-Media

Challenge-Media: Een kritische kijk op nieuws voor mensen met een functiebeperking.

Onbeperkt informatief: Omdat een handicap onze blik op nieuws niet vertroebelt.