Mini Bieb

Lezen is een prettige hobby. Een bibliotheek is een handige plek voor de boekenwurm, om aan zijn verslaving gehoor te kunnen geven. Zo’n gebouw met al die boeken, het heeft haast iets heiligs. Mensen die hun weg zoeken, een spoor volgen, de eeuwen, de ideeën door. Boeken die er haast om smeken in elk geval hun titel en flaptekst te lezen. Een bieb is niet alleen een gebruikersplek voor leesjunks, het is nog veel meer een tempel voor wie weten wil.

Voor ons bestond de tempel, de gebruikersplek, eigenlijk alleen in ons hoofd. Boeken kwamen per post, in gesproken vorm, grootletter of braille. Via telefoon of briefje maakten we duidelijk wat we wilden lezen. Maar het echte zoeken op onderwerp, of zomaar dwalen, lezen wat voor handen is, het was ons eigenlijk vreemd.

Maar sinds ook wij onze weg op het internet kunnen vinden, mogen we deze tempel daadwerkelijk betreden. Er kwam een digitale catalogus. Eindelijk kon er zomaar zelfstandig gezocht worden op onderwerp of trefwoord. Het spoorzoeken was begonnen. Ook al is een voor sommigen moeilijk toegankelijke cd-rom alweer snel verouderd.

En nu is het dan zover. Er kunnen boeken worden gedownload. Niet meer wachten op de post, niet bang meer zijn dat een slechte voorlezer het leesplezier aanmerkelijk verkleind. De bieb 24 uur per dag, 7 dagen per week geopend.

Dat aan de on-line catalogus nog gewerkt wordt, mag de pret niet drukken. De bieb is tot leven gewekt. Daarom volgt hier een korte beschrijving van het interieur. En we beperken ons tot wat het meest gelezen wordt: de romans.

Dat het virtuele gebouw nog niet door iedereen met een leeshandicap wordt bezocht, ach een bibliotheek mag rustig zijn. Maar de boeken, waar zijn die? Er schuilen welgeteld 26 Nederlandse, 22 Engelse, 6 Duitse, en 7 Franse titels wat angstig bij elkaar op de verder zo verlaten planken. Elders maken nog enkele studieboeken het zich gemakkelijk.

Volgens Vandale is een bibliotheek:
1. plaats waar een verzameling boeken opgesteld is
2. instelling die boeken, cd’s, etc. uit haar bezit aan het publiek uitleent of ter inzage biedt
3. boekenverzameling, boekerij

Omdat Vandale niets zegt over aantallen, valt de virtuele bieb inderdaad onder die noemer. Echter, gezien het voorhanden zijnde materiaal, situeren we deze bieb vooralsnog in Madurodam. Daar zijn ze gespecialiseerd in miniaturen.

Bron:
BlinfoMail januari 2004

 

Reacties

Geen reacties tot nu toe.
 

Over Challenge-Media

Challenge-Media: Een kritische kijk op nieuws voor mensen met een functiebeperking.

Onbeperkt informatief: Omdat een handicap onze blik op nieuws niet vertroebelt.