Nieuw navigatie systeem

Al eens betrapt toen je een winkel wilde verlaten zonder te betalen voor het artikel in je tas?

Zelfs al heb je wel betaald, kan het je overkomen, dat bij het passeren van het hekje bij de uitgang er bellen gaan rinkelen en sirenes gaan loeien. De verkoopster heeft dan vergeten het transpondertje uit het betreffende artikel te verwijderen. Zodra de ontvanger in het hekje dat signaal oppikt gaat het mis.

Dat moet Professor Jack Mottley ook eens zijn gebeurd, en hij heeft er zijn voordeel mee gedaan. Werkzaam bij de universiteit van Rochester in New York hebben hij en zijn studenten het ‘Navigational Assistance for the Visually Impaired’, ofwel ‘Navi’ systeem ontwikkeld.

Het systeem bestaat uit een draagbare zend-ontvanger, geïntegreerd in een CD speler die audio informatie ten gehore brengt over je omgeving.

Die omgeving moet zijn voorzien van Radio Frequency Identification (RFID) transponders, die de bij de omgeving behorende CD activeren. Zo zorgt de transponder bij de trap voor de ingang van een gebouw ervoor, dat je informatie over die trap tijdig te horen krijgt. Even daarvoor had je al gehoord, om wat voor een gebouw het hier ging.

RFID’s zijn chips ter grootte van een korrel rijst, die hun voedingsspanning ontvangen van een in de buurt opererende zend-ontvanger, volgens hetzelfde principe van de diefstal beveiliging in winkels. Het verschil zit hem erin, dat de transponder nu stabiel is, en de zend-ontvanger mobiel.

Een enkele CD zou geluidsfragmenten kunnen bevatten over een heel dorp of stadswijk, en bedrijven zouden speciaal op hun winkel of bedrijfspand gerichte CD’s kunnen produceren, voor een prijs, die het weggeven ervan mogelijk maakt.

De rijstkorreltjes zijn bijzonder makkelijk op verschillende plaatsen aan te brengen. Het systeem is dus voor alles goedkoop. Wel blijven we afhankelijk van de bereidheid van anderen, om onze omgeving meer toegankelijk te maken.

Bron: NY Financial Times

Bron:
BlinfoMail januari 2004

 

Tags:

Reacties

Geen reacties tot nu toe.
 

Over Challenge-Media

Challenge-Media: Een kritische kijk op nieuws voor mensen met een functiebeperking.

Onbeperkt informatief: Omdat een handicap onze blik op nieuws niet vertroebelt.