Sociale betrokkenheid

Het juridisch steekspel rondom Microsoft’s bijdragen aan de toegankelijkheid van de eigen software is nog niet ten einde. Dit ondanks een oproep van de Redmond firma om ‘de advocaten naar huis te sturen’.

De oproep kwam van Madelyn Bryant McIntire, de directeur van Microsoft’s Accessibility Group, en werd gedaan tijdens haar openings toespraak voor de Techshare conferentie over Toegang tot Technologie. Deze conferentie was georganiseerd door het Royal National Institute for the Blind (RNIB) in Engeland.

McIntire gaf toe, dat tot nu toe Microsoft’s gebruikerstests de behoeften van mensen met een leeshandicap ‘over het hoofd hadden gezien’. Maar dat zou spoedig veranderen.

McIntire zei, dat Microsoft nu inziet, dat de groep visueel gehandicapten een belangrijk marktaandeel vormt.

Onderzoeksbureau Forrester heeft in een recent onderzoek onder 15 duizend huishoudens aangetoond, dat 28% van de bevolking te maken heeft met een vorm van al dan niet te corrigeren leesproblemen. Het onderzoek beperkte zich weliswaar tot het lezen van drukwerk, en de vraag naar de leesbaarheid van beeldschermen werd niet gesteld. Toch vond McIntire hierin aanleiding, om het Microsoft standpunt bij te stellen.

Haar oproep onderstreepte ze, door te vermelden, dat de discussie zich volgens haar ‘te veel van woorden zoals handicap had bedient’. Zelf stelde ze de term ‘social inclusion (Sociale betrokkenheid)’ voor. Dat zou het praten zoveel makkelijker maken.

Janina Sajka, directeur van technology research and development bij the American Foundation for the Blind, zei blij te zijn met de veranderde opstelling van Microsoft. Ze voegde daar echter aan toe, niet van plan te zijn ‘de advocaten terug te roepen’.

‘We krijgen dit soort toezeggingen niet los zonder de nodige juridische druk’, aldus Sajka.

Bron:
www.internet.com

Bron:
BlinfoMail januari 2004

 

Reacties

Geen reacties tot nu toe.
 

Over Challenge-Media

Challenge-Media: Een kritische kijk op nieuws voor mensen met een functiebeperking.

Onbeperkt informatief: Omdat een handicap onze blik op nieuws niet vertroebelt.