VISTA valt in de prijzen

Het VISTA (Virtual human Interface for a Set-Top box Agent) project is bekroond met de ‘Royal Television Society Technical Innovation Award 2003 for Advanced Engineering Techniques’.

Met als doel de toegankelijkheid van moderne satelliet televisie ontvangers (sat-tops) te verbeteren, werd tijdens dit 18 maanden durende project een interface ontwikkeld, die het mogelijk maakt door middel van stemcommando’s in digitale vorm op het televisiescherm verschijnende mededelingen uit te laten spreken door een synthetische stem.

Hiermee wordt het ook voor visueel gehandicapten mogelijk een keuze te maken uit de honderden digitale programma’s, die inmiddels via de satelliet te bekijken zijn. Met stemcommando’s wordt het gewenste kanaal geselecteerd, waarna de VISTA het kanaal activeert. Is er geen uitzending aan de gang, dan wordt een herinnering opgeslagen, die later weer kan worden afgeluisterd.

Onder toezicht van de ‘Independent Television Commission’, hebben de VISTA project partners (British Sky Broadcasting Limited, City University London, Sensory Inc., Televirtual Limited, de University of East Anglia en de Victoria University of Manchester) een doorbraak bewerkstelligd op het gebied van spreker onafhankelijke spraakherkenning, virtuele intelligentie (avatar), spraaksynthese en EPG zoeksoftware.

Visueel gehandicapten, ouderen, alsmede testers uit verschillende andere groepen hebben meegewerkt aan de ontwikkeling van de VISTA. Het resultaat is er dan ook naar.

Dr Jonathan Freeman, VISTA Project Manager voor ITC zegt: “De VISTA partners hebben hard gewerkt om een interface te ontwikkelen, die niet alleen satelliet televisie toegankelijk maakt voor mensen met leesproblemen, maar in de toekomst zeker verdere toepassingen zal vinden”.

Bron:
The Digital TV Group
Bron:
BlinfoMail december 2003

 

Reacties

Geen reacties tot nu toe.
 

Over Challenge-Media

Challenge-Media: Een kritische kijk op nieuws voor mensen met een functiebeperking.

Onbeperkt informatief: Omdat een handicap onze blik op nieuws niet vertroebelt.