Stem commando’s, het nieuwe toetsenbord

Met de introductie vorige maand van Microsoft’s ‘VoiceCommand’ applicatie wordt het bedienen van de priegel-toetsjes van PDA’s en moderne mobieltjes een stuk makkelijker.

De software (versie 1.0) werd ge├»ntroduceerd voor een prijs van $39,95, en kan worden toegepast op PDA’s en mobieltjes die draaien onder de Windows Mobile 2003 software.

Op dit moment wordt slechts Engels verstaan, maar dan wel alle gehoorde accenten. In tegenstelling met de huidige spraakherkennings-software hoeft er niet te worden getraind, en verstaat de software veel meer dan een paar trefwoorden. VoiceCommand is een echte ‘plug-and-play’ toepassing, aldus de ontwikkelaars.

Als de gebruiker ‘Jan Peter Balkellende’ zegt, wordt deze direct gebeld. Staat hij onder meerdere telefoonnummers in het adresboek, dan vraagt een vriendelijke dame, welk nummer gedraaid moet worden. Zeg je ‘Rolling Stones, Paint it Black’, dan begint de MP3 speler het nummer onmiddellijk te spelen. Ook kan je om de volgende afspraak in de agenda vragen, en krijg je nog antwoord ook. De software kan verder elke op de PDA of mobiele telefoon aanwezige software opstarten.

‘De grootste truc’, zegt Peter Wengert, een marketing manager bij Microsoft, ‘was het laten krimpen van de desktop software zodat het op de kleinere platforms wilde draaien’. Wengert: ‘Je doet geen concessies aan de spraakherkenning, maar aan het aantal woorden en uitdrukkingen in het woordenboek. Het is uiteindelijk toch gelukt’.

In eerste instantie ontwikkelde Microsoft de spraakherkennings-software met de automobilist in gedachten. Het gebruik van mobiele apparaten in de auto baart zorgen bij de hoeders van de veiligheid op de weg. Spraak-output bij navigatie-computers is al gewoon aan het worden, en spraakherkenning zal spoedig volgen.

Toen echter meer dan duizend b├Ęta-testers hun bevindingen uitbrachten, bleek dat de toepassing buiten de auto minstens zo prettig werd ervaren. Testers waren begonnen de software te gebruiken voor alledaagse toepassingen. ‘Het maakt het leven een stuk makkelijker’, was een vaak gehoorde opvatting.

‘Ik heb een lijst van 250 personen in mijn adresboek’, zegt Wengert. ‘Het is veel makkelijker even een naam te noemen, dan de lijst te moeten doorzoeken met navigatietoetsen, of door het intikken van de eerste letters.’

Er is nog een door Microsoft over het hoofd geziene groep, die de software met applaus begroet: de duizenden gehandicapten, die moeilijkheden ondervinden bij het bedienen van computer-toetsenborden. Vertegenwoordigers uit de accessibility software wereld stellen, dat de VoiceCommand velen uit hun gedwongen isolement kan halen. Terwijl er al soortgelijke oplossingen op de markt zijn, brengt de lage prijs van de VoiceCommand deze techniek nu ook onder het bereik van de minder vermogenden.

Voor de groep visueel gehandicapten is de software interessant, maar hij zal pas echt gaan aanspreken als tekst naar spraak in combinatie met de VoiceCommand op PDA’s en mobieltjes gaat werken. Volgens Wengert zal in versie 2.0 meer aandacht aan tekst naar spraak worden gegeven, en hij verwacht dat derden tegen die tijd de software in verschillende talen zullen hebben vertaald.

Bron: Microsoft

Bron:
BlinfoMail december 2003

 

Reacties

Geen reacties tot nu toe.
 

Over Challenge-Media

Challenge-Media: Een kritische kijk op nieuws voor mensen met een functiebeperking.

Onbeperkt informatief: Omdat een handicap onze blik op nieuws niet vertroebelt.