DAISY duidelijkheid.

Nog een maand, en de cassetterecorder kan weer gebruikt worden waar hij ooit voor werd uitgevonden, het opnemen en weergeven van muziek. Deze maand ontvang je de laatste cassettes met daarop gesproken lectuur. Vanaf januari gaan we met DAISY aan het werk. De verantwoordelijke instanties hebben hun best gedaan om dat iedereen aan z’n verstand te brengen, en eerlijk gezegd kan ik het woord DAISY niet meer horen.

De redactie van BlinfoMail heeft de ontwikkelingen kritisch in de gaten gehouden, en zal dit ook na de jaarwisseling blijven doen. Maar met in de gaten houden alleen kom je er niet. Daarom is het interessant om de stand van zaken vandaag, 1 december 2003, eens op een rijtje te zetten, en vast te stellen wat we weten, en wat er aan ons beloofd is.

De omzetting van studieboeken is in een gevorderd stadium, en veel studenten beschikken reeds over een speler. Daarbij is komen vast te staan, dat de huidige structurering van studieboeken niet voldoet aan de eisen die voor studieboeken gesteld mogen worden. Juist bij deze lectuur is een gedetailleerde structuur, die zoeken op hoofdstuk, paragraaf en subparagraaf mogelijk maakt noodzakelijk. Dit is vaak niet het geval. Ook blijkt dat het snelspoelen van de meeste spelers te wensen over laat, zodat de veelgeprezen voordelen van het DAISY-boek totaal niet uit de verf komen. BlinfoMail hoorde in november, dat de verantwoordelijke instanties hiervan op de hoogte waren, en dat er naar een oplossing werd gezocht. Het valt te hopen, dat deze oplossing inderdaad snel gevonden wordt. Tot dan blijft dit punt op de agenda!

Van de naar zeggen 60 duizend ontspannende boeken zullen er op 1 januari 30 duizend zijn omgezet naar het nieuwe formaat. Men heeft hierbij gekozen voor de boeken, die in de laatste vijf jaar zijn geproduceerd. Het laatste nieuws hierover is, dat de deadline gehaald wordt, al zal het moeite kosten. Volgens de FNB gaat het erom, hóe het zal lukken, en niet óf het zal lukken. Begin volgend jaar staan ons dus 30 duizend titels ter beschikking!

Wat gaat er met de overige 30 duizend boeken gebeuren? Als mijn lievelingsboek nu toevallig zes jaar geleden is geproduceerd, kan ik het dan straks nog lezen? Hierover is men minder duidelijk. Na wat aandringen wordt gezegd, dat het resterende gedeelte ‘op voorraad’ blijft, en dat ‘op verzoek’ titels kunnen worden omgezet naar het DAISY formaat. Graag zou ik antwoord krijgen op de vraag hoe lang deze voorraad beschikbaar blijft. Het mag natuurlijk niet zo zijn, dat literaire meesterwerken in de prullenbak belanden, omdat ze langer dan vijf jaar geleden werden toegevoegd aan het bestand!

Het valt te verwachten, dat er in de loop van 2004 nieuwe, en betere spelers beschikbaar zullen komen. Toch wordt er gezegd, dat het huidige pakket van vier spelers niet zal worden uitgebreid. Een DAISY speler is eigenlijk een gespecialiseerd mini-computertje, en iedereen weet dat computertjes een griezelig korte afschrijftermijn hebben. Houdt dit in, dat de verstandige lezer er beter aan doet zijn leesbehoefte een half jaar op te schorten, totdat er duidelijkheid is over wat nu eigenlijk de juiste speler is of wordt? Of is het ‘pakken wat je pakken kan’, en toezien hoe een nieuwe generatie van spelers aan je neus voorbij gaat? Ook hier zou enige duidelijkheid welkom zijn!

Ik ben me bewust van de omvang van deze operatie, en begrijp dat de tijd dringt om ervoor te zorgen dat in het nieuwe jaar de lezer van aangepaste lectuur weinig of niets merkt van de overgang naar DAISY. Het lijkt me echter wel zinvol, om het bovenstaande bericht te bewaren, en er in 2004 nog eens naar te kijken.

Bron:
BlinfoMail december 2003

 

Reacties

Geen reacties tot nu toe.
 

Over Challenge-Media

Challenge-Media: Een kritische kijk op nieuws voor mensen met een functiebeperking.

Onbeperkt informatief: Omdat een handicap onze blik op nieuws niet vertroebelt.