Blinde fotograaf schiet vaak raak

Remigijus Audiejaitis maakt zich niet bijzonder druk over focus en belichting als hij afdrukt. Hij is blind sinds zijn geboorte, en fotografeert ‘op zijn gehoor’.

De dertigjarige Litouwer kent zijn woonplaats Vilnius op z’n duimpje. ‘Iedere hoek hier heeft een andere akoestiek’, vertelt hij. Hij laat zich leiden door de geluiden die hij op zijn wandelingen door de stad opvangt. Een lachend winkelmeisje, een knallende uitlaatpijp, het gerammel van koffiekopjes, dat zijn de redenen om zijn Kodak Advantix 2000 camera tevoorschijn te halen. De automatische scherpstelling en belichtingsinstelling zorgen ervoor, dat hijuitstekende resultaten boekt.

‘Ik schiet interessante geluiden, en een vriend zoekt de beste opnamen eruit’ vertelt Remigijus. Zijn werk werd al verschillende keren tentoongesteld, en mocht zich op meer dan gemiddelde belangstelling verheugen.

De foto’s tonen het alledaagse leven in Vilnius, een stad vol met rammelende auto’s, schreeuwende marktkooplieden en reusachtige sneeuwploegen in de winter.

Onderweg brengt het geluid van een lachende vrouw hem tot stilstand. De witte stok in de rechterhand, brengt hij de camera met zijn linkerhand omhoog en drukt vier keer af in de richting van het geluid. ‘Mijn zesde zintuig vertelt me wanneer ik moet schieten’ vertelt hij. Een zesde zintuig dat raak schiet.

(bron: CNN Europa)

Bron:
BlinfoMail oktober 2003

 

Reacties

Geen reacties tot nu toe.
 

Over Challenge-Media

Challenge-Media: Een kritische kijk op nieuws voor mensen met een functiebeperking.

Onbeperkt informatief: Omdat een handicap onze blik op nieuws niet vertroebelt.