Vleermuis echo als mobiliteitshulp

Als je in de auto rijdt, kan je niet tegelijkertijd naar de weg en de snelheidsmeter kijken, maar naar de radio luisteren gaat prima.

Om het piloten van gevechtsvliegtuigen wat makkelijker te maken, wordt er onderzocht, welke taken door de oren kunnen worden overgenomen. Tijdens dit onderzoek werd er ook aandacht besteed aan de manier waarop vleermuizen hun weg in het donker vinden.

Dean Waters, een vleermuisspecialist aan de universiteit van Leeds, Engeland, vertelt, dat het ultrasone geluid dat vleermuizen gebruiken om te navigeren niet door mensen kan worden gehoord. Daarom heeft hij een systeem ontwikkeld dat deze geluiden zodanig vertraagd, dat het binnen de menselijke gehoorgrenzen komt.

Gebruik makend van een computermodel liet hij een aantal proefpersonen een klein object zoeken met behulp van een koptelefoon, die de vertraagde echo’s van de vleermuis sonar liet horen. De resultaten waren verbazend.

‘Ze vonden het virtuele vliegje veel sneller dan bijvoorbeeld een spelende geluidsinstallatie’, vertelt hij. Dit komt, omdat een vleermuis zeer korte signalen wegzendt, met een grote bandbreedte. De korte geluidsimpulsen geven een scherpe echo, waarmee het na een tijdje oefenen goed mogelijk is, om objecten in ruimtes te kunnen localiseren.

De snelheid waarmee de vleermuis zijn signalen uitzend neemt toe, naarmate hij een object benaderd. Waters is nu bezig dit aspect in zijn systeem op te nemen, zodat gebruikers zelf de pulssnelheid van de sonar kunnen aanpassen.

De luchtmacht heeft niet veel belangstelling voor Water’s benadering, maar de ‘bat freak’ laat zich daar niet door ontmoedigen. Hij is er van overtuigd, dat zijn systeem op vele manieren kan worden ingezet waar de oren de voorkeur genieten boven de ogen.

‘Het is fantastisch’, zegt Waters, ‘om de wereld eens door de oren van een vleermuis te bekijken’.

(bron: New Scientist)

Bron:
BlinfoMail oktober 2003

 

Reacties

Geen reacties tot nu toe.
 

Over Challenge-Media

Challenge-Media: Een kritische kijk op nieuws voor mensen met een functiebeperking.

Onbeperkt informatief: Omdat een handicap onze blik op nieuws niet vertroebelt.