Oorverdovend stil

Nog drie maanden, en het Jaar voor mensen met een Handicap zit er weer op. Ik ben pas twee jaar bij die club aangesloten, dus ik viel met m’n neus in de boter.

Vooral voor blinden is er ontzettend veel gedaan dit jaar. De twintig jarige cassette is ten grave gedragen, en wie weet, kunnen we in het volgend jaar al van DAISY genieten. Er zijn grootse plannen ontwikkeld, waardoor visueel gehandicapten massaal het internet moeten gaan ontdekken. Nog even geduld, er wordt aan gewerkt. Er is een sprekende website opgericht, die kan praten als je tenminste de knop kan zien waarop je moet klikken om hem te laten praten. En er is een fototentoonstelling aan de gang in Amsterdam, waar ook blinden naartoe mogen. De CG-raad heeft in samenwerking met heuse computerkenners een zoekmachine opgericht, met veel lege frames en een ontoegankelijke wolk met synoniemen, waarvoor je een contract moet tekenen om hem op je website te mogen publiceren. En er waren natuurlijk de nodige tandemtochten en breikransjes. Maar verder was het oorverdovend stil.

Die stilte wordt op dit moment veroorzaakt door de drie maanden stilte die in acht wordt genomen om de komende vier jaren van wanbeleid in te luiden, die het huidige rampenkabinet voornemens is ons land te regeren. Na de kerst mag er weer wat gezegd worden. Gelukkig maar, dan kunnen onze belangenbehartigers weer rustig doorvergaderen, terwijl Nederland verder wegzakt in het moeras van bureaucratie en ongeinteresseerdheid.

Even dacht ik eraan, om maar weer te gaan emigreren. Maar plotseling werd het me duidelijk, dat dat tegenwoordig niet meer hoeft. Vroeger trok je de wijde wereld in, als het je thuis niet meer beviel. Nu haal je de wijde wereld via ADSL en een computer bij je thuis binnen. Ik was al in Australie, om het gedrag van zwangere kangeroes te bestuderen, heb in Duitsland het leven van Johan Sebastiaan Bach nageplozen en keek terloops even uit het raam van een hotel in Bagdad, om te horen hoe de Amerikaanse bommen daar even verderop insloegen. Ik was erbij, toen de bemanning van de SpaceShuttle aantoonde, dat je zo’n ding ook in onderdelen aan de grond kan zetten en heb zojuist een reusachtige ijsklomp van de Noordpool af zien breken.
En dat allemaal op acht hoog in Diemen.

Zullen we volgend jaar dan maar uitroepen tot het jaar van het modem? Daar kan, zou je toch denken, tenminste niets mis mee gaan.

Bron:
BlinfoMail oktober 2003

 

Reacties

Geen reacties tot nu toe.
 

Over Challenge-Media

Challenge-Media: Een kritische kijk op nieuws voor mensen met een functiebeperking.

Onbeperkt informatief: Omdat een handicap onze blik op nieuws niet vertroebelt.