Internetdienst moet kranten versterken

Bezoekers van de websites van zes Wegener-kranten kunnen op internet gratis een krant samenstellen die is gebaseerd op hun eigen interesses.

‘Mijn Krant’ is beschikbaar via BN/De Stem, de Apeldoornse Courant, het Deventer Dagblad, de Zwolse Courant, Provinciale Zeeuwse Courant en het Gelders Dagblad.

Binnen twee maanden bieden alle Wegener-kranten met een eigen website de nieuwe dienst aan.
In navolging van bijvoorbeeld de Amerikaanse krant The Washington Post, kunnen bezoekers via internet aangeven in welke berichten ze zijn geïnteresseerd.

Hoewel Wegeners krantendivisie worstelt met de gevolgen van het inzakken van de advertentiemarkt en een ingrijpende reorganisatie moet ondergaan, is multimediapoot Wegener eMedia niet van plan geld te vragen voor Mijn Krant. “Mijn Krant moet de positie van de kranten en hun sites versterken”, stelt directeur H. Rimmelzwaan van Wegener eMedia. “Dit is een extra service voor onze bezoekers. Maar de toekomst ligt niet in zulke betaalde informatie, dat genereert veel te weinig geld.”
“Geld verdienen doen we wel met advertenties voor bijvoorbeeld huizen, banen en auto’s”, aldus Rimmelzwaan.

Wegener eMedia exploiteert onder meer de sites JobTrack.nl en AutoTrack.nl. Samen met makelaarsvergeniging NVM participeert Wegener ook in de woonsite Funda.nl. Rimmelzwaan stelt dat deze sites een “positieve bijdrage” leveren aan het resultaat van het Wegener-concern. Concrete cijfers wil hij niet noemen.
Momenteel trekken de Wegener-krantensites twee miljoen bezoekers per maand. “Dat aantal groeit nog steeds, met zo’n 5 procent per maand”, vertelt Rimmelzwaan. In april begint Wegener eMedia met de registratie van de bezoekers van de internetsites. “Als we weten wie onze bezoekers zijn, kunnen we ook diensten ontwikkelen en hen actief benaderen.” Duidelijke doelgroepen zijn interessant voor adverteerders.

De reorganisatie bij Wegeners krantendivisie, die ongeveer 250 banen gaat kosten, moet tot een jaarlijkse besparing van 25 miljoen euro leiden. Wegener eMedia speelt een belangrijke rol bij de uitwerking van de plannen.
Zo opent Wegener dit voorjaar de aanval op concurrent De Telegraaf met een autobijlage in alle Wegener-kranten die is gekoppeld aan AutoTrack.nl. “We zijn heel offensief bezig. We willen de grootste autokrant van Nederland maken”, stelt Rimmelzwaan. Ook maken de verschillende krantenredacties straks niet elk een eigen reisbijlage, maar komt er voor de zomer één uitgave, die weer is gekoppeld aan de reissite van Wegener.

De regionale dagbladen van Wegener hebben tezamen circa 1,2 miljoen abonnees. Volgens Rimmelzwaan zijn de krantensites belangrijk voor de werving van nieuwe krantenlezers. “Zeventig procent van de sitebezoekers is geen abonnee, maar wel geïnteresseerd in regionaal nieuws. We hebben gemerkt dat deze bezoekers toch makkelijker te verleiden zijn tot een abonnement.”

Bron:
BlinfoMail maart 2003

 

Reacties

Geen reacties tot nu toe.
 

Over Challenge-Media

Challenge-Media: Een kritische kijk op nieuws voor mensen met een functiebeperking.

Onbeperkt informatief: Omdat een handicap onze blik op nieuws niet vertroebelt.