Bey bey BIOS

Intel liet vorige maand weten, dat het BIOS, een overblijfsel uit de vroege dagen van de IBM computer, voor pensioen is voorgedragen.

Het nog veelal onbegrepen en op CPU instructiecode berustende BIOS (Basic Input Output System) zorgt in toenemende mate voor problemen. Daarbij is het een van de voor VIP’s ontoegankelijke onderdelen van de computer. Het meestal in een chip op het moederbord gehuisveste BIOS wordt vervangen door EFI, de Extensible Firmware Interface.

Het eerste wat aan EFI opvalt, is het opstartscherm, dat je te zien krijgt, als je de computer start. EFI is een klein operating system op zichzelf, met een grafische interface, geprogrammeerd in C. Dit is de taal, waarin ook veel Windows applicaties zijn geschreven, en zou dus toegankelijk moeten zijn voor onze aanpassingen. Het valt te hopen, dat de ontwikkelaars nu eens vooraf aan ons denken, en toegankelijkheid meteen inbouwen.

EFI zal er voor zorgen, dat zelfs een gecrashte computer toegankelijk blijft. Na de crash kan je EFI benaderen, en bijvoorbeeld de driver, die de problemen veroorzaakte, verwijderen. Omdat EFI z’n eigen plekje op de harde schijf krijgt, kunnen gebruikers zelfs op een draaiende PC testen uitvoeren en veranderingen in de configuratie aanbrengen.

Effe naar EFI klinkt best leuk, en zou, indien toegankelijk, een grote vooruitgang zijn voor VIP’s, die van herinstalleren een hobby hebben gemaakt.

Bron:
BlinfoMail maart 2003

 

Reacties

Geen reacties tot nu toe.
 

Over Challenge-Media

Challenge-Media: Een kritische kijk op nieuws voor mensen met een functiebeperking.

Onbeperkt informatief: Omdat een handicap onze blik op nieuws niet vertroebelt.