Onderzoekers maken levende harde schijf

Amerikaanse onderzoekers zijn erin geslaagd een stukje tekst te saven in het erfelijk materiaal van een levende bacterie. Honderd generaties van de bacterie later kon de tekst ongeschonden worden teruggelezen.

Informatie technoloog Pak Chun Wong en collega’s schreven de woorden van het Disney-liedje “It’s A Small World” in codetaal om naar de vier letters waaruit het erfelijkheidsmateriaal DNA is opgebouwd.

Die boodschap, bij elkaar 150 letters lang, bouwden ze vervolgens in in het DNA van bacteriën. De bacteriën begonnen de opgeslagen tekst vervolgens samen met hun andere erfelijke eigenschappen van generatie op generatie door te geven.

Een ‘levende harde schijf’ is wellicht minder kwetsbaar dan een gewone, denken de onderzoekers. Vooral bij kernoorlogen en -rampen zijn gewone harde schijven kwetsbaar. De heftige elektromagnetische storm die volgt op een kernexplosie kan conventionele schijven uitwissen. Met bacteriën zit dat anders. Een van de bacteriën waarmee de onderzoekers experimenteren is de roze bacil D. radiourans, een buitengewoon taaie bacterie die moeiteloos overleeft bij extreem hoge temperaturen, droogte en straling.

De mogelijkheden van DNA-moleculen in de computerwetenschap worden al langer onderzocht. Vorige maand nog slaagden Delftse technologen erin om stukjes DNA vast te maken aan kleine kokertjes van koolstof. Een ontwikkeling, die ooit moet bijdragen aan chips die vanzelf kunnen ‘groeien’.

In november 2001 meldden Israëlische onderzoekers dat ze een ruwe, werkende computer hadden gemaakt van DNA en andere organische moleculen. Zo’n complete DNA-computer moet op den duur een sneller, goedkoper en handzamer alternatief zijn voor de huidige generatie computers.

De tijd moet uitwijzen wat de tekortkomingen van de levende harde schijf zijn. Groot probleem is dat de evolutie voortdurend kleine wijzigingen aanbrengt in het erfelijk materiaal. DNA-letters kunnen spontaan verspringen. Bovendien kunnen families bacteriën uitsterven.

(Bron: VPRO Noorderlicht)

Bron:
BlinfoMail februari 2003

 

Reacties

Geen reacties tot nu toe.
 

Over Challenge-Media

Challenge-Media: Een kritische kijk op nieuws voor mensen met een functiebeperking.

Onbeperkt informatief: Omdat een handicap onze blik op nieuws niet vertroebelt.