Bionische ogen

William Dobell, een Amerikaan, die er een kliniek in Portugal op nahoudt, heeft inmiddels twaalf blinden voorzien van een connector op hun achterhoofd.

Die connector is verbonden met elektroden, die in de visuele cortex, het deel van de hersenen, waarmee mensen zien, zijn aangebracht. Via een kabeltje zijn die elektroden verbonden met een computer, die je aan een riem of ceintuur kan meedragen. Een ander kabeltje loopt van de computer naar een speciale bril, waarin camera’s zijn verborgen. Het beeld, dat de camera’s opvangen wordt via de software in de computer doorgegeven aan de hersenen, en resulteert dan in iets, wat gezichtsvermogen begint te benaderen.

Een gebruiker van het systeem omschreef het als door een venster kijken, zo groot als een dubbel LP op armslengte van je afgehouden. De beelden zijn vergelijkbaar met wat een ziende waarneemt op een scorebord in een stadion, lampjes, die cijfers en letters vormen. Het liefst praat Dobell over een patient, die het voor elkaar krijgt, om voorzichtig in een auto over een parkeerplaats te rijden, zonder daarrbij de auto te slopen. Je kan de vorderingen volgen op Dobell’s website:

http://www.artificialvision.com/index.html

Bron:
BlinfoMail februari 2003

 

Reacties

Geen reacties tot nu toe.
 

Over Challenge-Media

Challenge-Media: Een kritische kijk op nieuws voor mensen met een functiebeperking.

Onbeperkt informatief: Omdat een handicap onze blik op nieuws niet vertroebelt.