Apple’s iTunes roept twijfels op

“Het belangrijkste muzieknieuws staat op het punt nog belangrijker te worden”, staat er boven Apple’s aankondiging van de lancering van ‘iTunes voor Windows’.

Op 16 oktober werd de succesvolle muzieksoftware geïntroduceerd door CEO Steve Jobbs van Apple, dat hiermee een enorme uitbreiding van iTunes gebruikers hoopt te bewerkstelligen.

De iTunes muziekwinkel verkocht zijn 10 miljoenste song in september en telt zo’n vijfhonderdduizend betaalde downloads per week.

Een groot aantal Windows gebruikers heeft de kans waargenomen om Apple’s iTunes jukebox software uit te proberen. De reacties lopen uiteen van razend enthousiast tot klachten over bugs.

Apple wil niet zeggen hoeveel mensen de gratis software hebben opgehaald, maar een woordvoerder wilde wel kwijt, dat de belangstelling zeer groot was nadat CEO Steve Jobs de Windows versie had aangekondigd.

Een veel gehoorde vraag was die naar de ondersteuning van meer muziekbestandsformaten dan Apple’s iPod. Veel Mac gebruikers zeiden de software te hebben opgehaald en zijn blij, dat hun favoriete muziekvoorziening nu ook voor de PC beschikbaar is. Beide versies vertonen grote overeenkomsten.

Toch is niet iedereen tevreden. Een aantal Windows 2000 Professional gebruikers meldden dat hun computers crashten nadat de software was geïnstalleerd. De problemen deden zich voor na het herstarten van de computer na de installatie.

Apple adviseert om bij deze problemen de computer te herstarten in ‘veilige modus’, door het ingedrukt houden van de shifttoets tijdens het opstarten, en vervolgens iTunes van het systeem te verwijderen. Men is naarstig op zoek naar een oplossing. Inmiddels komen er ook berichten binnen van mensen die ook in ‘veilige modus’ hun computers niet meer kunnen starten.

Een andere veel gehoorde klacht is het veranderen van de bestandsstructuur van Windows muziekbestanden door de software. Apple beweert echter, dat dit niet het geval zou mogen zijn bij gebruik van de standaard instellingen.

Apple hoopt de problemen zo snel mogelijk uit de wereld te helpen, en meldt, dat de algemene reactie van zowel gebruikers als critici voornamelijk positief is.

Intussen heeft RealNetworks aangegeven zijn online muziekdienst Rhapsody in het tweede kwartaal van volgend jaar in Europa te willen introduceren. Eerder deze maand gaf AOL Time Warner al aan in gesprek te zijn met diverse onafhankelijke en grotere muzieklabels en met diverse auteursrechtenorganisaties in Europa.

De grote Amerikaanse muziekaanbieders lijken volgend jaar massaal naar Europa te komen. Ook Apple’s iTunes en Roxio’s Napster maken naar verwachting half 2004 hun Europese debuut. De Europese aanbieders van online muziek, zoals het Britse HNV en de muziekdiensten van MSN en Tiscali kunnen zich dus opmaken voor een felle concurrentiestrijd.

De Rhapsodydienst van RealNetworks is momenteel alleen beschikbaar voor Amerikaanse abonnees. Zij betalen 9,95 dollar per maand en 79 dollarcent per download. Voor de Europese markt zal eenzelfde prijs gehanteerd worden, aldus een woordvoerster van het mediabedrijf.

Bron:
BlinfoMail november 2003

 

Reacties

Geen reacties tot nu toe.
 

Over Challenge-Media

Challenge-Media: Een kritische kijk op nieuws voor mensen met een functiebeperking.

Onbeperkt informatief: Omdat een handicap onze blik op nieuws niet vertroebelt.