Minicomputers

Sneller en sneller gaat het met de technologische ontwikkelingen. Met behulp van satellietnavigatie bepalen we onze locatie, de daaraan gekoppelde database houdt ons op de hoogte van de richting waarin we de volgende patatkraam kunnen vinden, en via de luidspreker aan de schouderband laat de spraaksynthesizer ons weten dat er een SMS is binnengekomen op de mobiele telefoon, die ook geschikt is om het weerbericht door te geven en de stand bij Ajax-Feijenoord bij te houden. Via het draadloze netwerk kunnen we onderweg het on-line spoorboekje raadplegen, onze e-mail even ophalen en alvast wat notities maken voor de volgende vergadering waar we verwacht worden. De moderne blinde is een wandelend elektronisch laboratorium.

Dat zou allemaal prachtig zijn, als het ziekenfonds zou voorzien in de verstrekking van een pakezel. Want het meezeulen van al dat moois wordt met de dag moeilijker. Logisch, dat de roep om ‘kleiner’ steeds duidelijker wordt.

Start-up Antelope Technologies is van plan om deze maand met een computer op de markt te komen, die past in de palm van je hand, maar vele malen sterker is dan de huidige ‘palmtops’ of Personal Digital Organizers (PDA’s).

In feite praten we over een normale computer, waarvan alles wat plaats inneemt en iets weegt is weggelaten. Net als het computertje is het bedieningsgemak dan ook minimaal. In een tijd, waarin spraakinput en -output in opmars zijn, is dit echter geen belemmering meer te noemen. Zeker bij mobiliteitstoepassingen zou een dergelijke core-computer nuttige diensten kunnen bewijzen.

Aangekondigd in 2002 is de Modular Computing Core (MCC), een op Windows CE gebaseerde computer die zeven bij veertien centimeter meet. Het apparaatje is twee en een halve centimeter dik. De MCC is gebaseerd op de Meta Pad, in eerste instantie ontwikkeld door IBM. Big Blue heeft er echter voor gekozen het product te licenceren aan Antelope.

Ultra-kleine computers bestrijken maar een klein deel van de markt. Laptops met een gewicht van onder een kilo en een tien inch (vijfentwintig centimeter) beeldscherm worden mondjesmaat verkocht. Wel valt er een lichte groei van de verkoopcijfers waar te nemen.

De MCC beschikt over een 1GHz Crusoe processor, 256 MB aan intern geheugen en een tien of twintig GB harddisk. Het apparaatje weegt minder dan een halve kilo, en gaat even onder de vierduizend dollar kosten. Het wordt geleverd met een desktop station, een opvouwbaar toetsenbord, en een draagtas.

Antelope is begonnen met het noteren van orders, maar de MCC zal dit jaar nog beperkt leverbaar zijn. Volgend jaar hoopt de firma tussen de duizend en tweeduizend units per maand te verkopen.

Een andere pakezelbeschermer, de firma OQO, heeft ook weer van zich laten horen. Nadat niet bevestigde geruchten, dat de firma extra financiële steun zou hebben ontvangen, de ronde deden, werd er gefluisterd dat er een mini zit aan te komen die op een Transmeta chip draait, beschikt over een tien GB harddisk, voorzien is van firewire, USB, bluetooth, WiFi, en duizend dollar gaat kosten.

Bij de OQO worden verschillende ‘jassen’ geleverd. Zo kan je het ding in een desktopjas steken, is er een laptopjasje, en kan de unit ook zelfstandig worden bediend.

OQO wil nog geen commentaar leveren op deze berichten.

Bron: http://www.transmetazone.com/articleview.cfm?articleID=1166

Bron:
BlinfoMail november 2003

 

Reacties

Geen reacties tot nu toe.
 

Over Challenge-Media

Challenge-Media: Een kritische kijk op nieuws voor mensen met een functiebeperking.

Onbeperkt informatief: Omdat een handicap onze blik op nieuws niet vertroebelt.