Voicechatten voor VIP’s

Op het eerste gezicht lijkt Blinfotec een gewone, vlot geschreven website met informatie voor iedereen, maar vooral voor “VIP’s.”

De afkorting “VIP’s” staat voor Visual Impaired Personss, ofwel mensen met een leeshandicap, zo valt op de site te lezen. Eén link trekt al snel de aandacht. Hij leidt naar de voicechat. Als ik inlog, simpel door mijn voornaam te tikken, blijk ik nog alleen te zijn. Het wachten is op Rob Melchers, de maker van de site, voor een kort interview via de chat.

Het geluid van belletjes kondigt iemands komst aan. Door een sneltoetscombinatie is gemakkelijk te zien wie er binnenkomt. Het is Melchers.
“Nog even een sigaret en dan kunnen we beginnen. Ben ik duidelijk verstaanbaar of stoort het geluid weer?”
Alweer door een simpele toetscombinatie schakel ik de opnamemogelijkheid van de chat in. Zo kan ik straks zonder moeite ons gesprek terugluisteren. Want voicechatten is chatten met geluid.
“De chat kan mensen uit hun isolement halen,” zegt Melchers. “Zelf ben ik nog maar kort blind en ik merk dat dit een leuke manier is om mijn sociale contacten weer wat uit te breiden.“
Als ik vraag of de Blinfotec website en de chat er moesten komen, blijft het even stil.
“Ik weet niet of ze er moesten komen,” zegt Melchers. “Maar toen ik pas blind was en weer de mogelijkheid kreeg om een computer te gebruiken, ging ik op zoek naar bruikbare informatie op het internet. Ik vond daar eigenlijk lang niet alles wat ik zocht. En omdat ik afkomstig ben uit de IT, vond ik het wel een uitdaging om te kijken of ik nog in staat was een goede website te bouwen. Dat werd dus Blinfotec.”
Hoewel de site zich richt op mensen met een leeshandicap, staat er ook voor anderen genoeg interessante informatie op. Spelen met geluid is tenslotte niet voorbehouden aan internetters met een leeshandicap. Evenmin als e-mailen, internetten of het branden van cd’s.
“De voicechat vult denk ik wel een leemte in,” vervolgt Melchers. “Met onze computeraanpassingen is het lastig een aantal verschillende schermpjes uit te lezen. Tekstchatten is dus voor blinden veel onhandiger dan voor zienden die in een oopopslag hun scherm kunnen overzien. En dit programma werkt zo eenvoudig dat het voor iedereen te bedienen is.”
In Amerika kennen blinden al langer deze communicatiemogelijkheid. Maar in Nederland lijkt dit de eerste blindvriendelijke chatruimte te zijn.

Over de toekomst zegt Melchers: “Er zijn denk ik vrij uitgebreide toepassingsmogelijkheden denkbaar voor dit medium. Het zou bijvoorbeeld gebruikt kunnen worden om er les mee te geven. Je kunt elkaar hele documenten toesturen en je kan terwijl je luistert de inhoud van de chat opnemen. Tegelijkertijd wordt datgene dat wordt ingetikt ook nog opgeslagen.”

Belletjes kondigen een nieuwe bezoeker aan. Zijn accent verraadt zijn Belgische afkomst.
“Rob, gaat deze chat nog worden uitgebreid?”, vraagt hij belangstellend.
“Nog niet denk ik. Er kunnen nu tien man tegelijk in. Eventueel zou ik hem nog uit kunnen breiden tot twintig. Maar dan zou ik er graag wat kleinere kamers bij willen, die ik nog moet maken. En voor nog meer uitbreiding mis ik momenteel de financiële middelen.”

Het belletje kondigt nu regelmatig nieuwe bezoekers aan. De chat lijkt een succes te worden en Melchers een tevreden webmaster.

 

Reacties

Geen reacties tot nu toe.
 

Over Challenge-Media

Challenge-Media: Een kritische kijk op nieuws voor mensen met een functiebeperking.

Onbeperkt informatief: Omdat een handicap onze blik op nieuws niet vertroebelt.