Stap naar rechter lijkt onafwendbaar

Dinsdag 1 juni 2004 om 16.00 uur praten vertegenwoordigers van de Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland (CG-Raad), Federatie van Ouderverenigingen (FvO) en de Regionale Patiënten Consumenten Platforms (RPCP’s) met staatssecretaris Ross-van Dorp (VWS) over het vervoerssysteem Valys. Als het gesprek niets oplevert, stappen de organisaties naar de rechter.

Door de kilometerlimiet in Valys kunnen mensen met een handicap nog nauwelijks reizen en dus niet hun familie bezoeken, geen vrijwilligerswerk meer doen of sporten. Dit is een ernstige inbreuk op de bewegingsvrijheid en in strijd met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. De belangenorganisaties vinden dit onaanvaardbaar en willen af van het kilometerlimiet. Staatssecretaris Ross heeft al laten weten hier niet aan te willen tornen.

Mensen met een handicap met een extra indicatie mogen maximaal 900 kilometer per jaar reizen met een toegankelijke taxi voor € 0,16 per kilometer. Zonder die indicatie is dit slechts 450 km, daarna betalen ze € 1,25 per kilometer. Mensen met een beperking moeten door deze regeling meer gebruik gaan maken van het openbaar vervoer. Dat is voor velen onmogelijk. Slechts op 107 van de 371 treinstations is assistentieverlening mogelijk. Sommige mensen hebben na vijf ritten hun hele kilometerbudget al gebruikt om bij het dichtstbijzijnde toegankelijke station te komen. Veel mensen met een handicap kunnen door hun fysieke situatie niet lang op het station wachten. Ook hebben velen hulpmiddelen bij zich (bijvoorbeeld een opklapbare traplift of beademingsapparatuur) die niet met de trein meekunnen.

De NS is niet ingesteld op vervoer van gehandicapten. Onlangs was er in Utrecht een beurs waar veel rolstoelgebruikers met de trein naar toe wilden. De NS kon de drukte niet aan, waardoor een flink aantal gehandicapten de beurs niet kon bezoeken.

Bron:
CG-Raad

 

Reacties

Geen reacties tot nu toe.
 

Over Challenge-Media

Challenge-Media: Een kritische kijk op nieuws voor mensen met een functiebeperking.

Onbeperkt informatief: Omdat een handicap onze blik op nieuws niet vertroebelt.