Toegankelijk nieuwsportaal voor mensen met een leeshandicap

Na drie maanden hard werken is het nu zover. Challenge-Media, het platform voor nieuws en informatie voor mensen met een leeshandicap is volledig on-line!

In samenwerking met ontwerper Jurjen Nieuwenhuis en Rob Melchers van www.blinfotec.org heeft Petra van Driel met Challenge-Media een website op het internet gezet, die niet mag ontbreken in de favorieten van iedereen die passief of actief betrokken is bij zaken zoals toegankelijkheid, mobiliteit, technische ontwikkelingen en wet- en regelgeving van en voor blinden en slechtzienden.

Op www.challenge-media.com is op uiterst toeggankelijke wijze een schat aan informatie en nieuws beschikbaar gekomen voor mensen met een leeshandicap. Dit gebeurt via een uitgebreide database, en via RSS feeds, de moderne manier van nieuwsverspreiding. Een aardige bijkomstigheid is, dat deze service geheel gratis wordt aangeboden.

“Ik vond, dat ik iets met mijn journalistieke opleiding moest doen dat binnen mijn mogelijkheden viel,” zegt van Driel, die zich per rolstoel voortbeweegt en blind is. “Daarnaast ergerde het me, dat er eigenlijk geen goed gecentraliseerde en onafhankelijke nieuwsvoorziening was voor mensen met een leeshandicap. De bestaande voorzieningen zijn nogal weggezakt in gezapige verhaaltjes, en men is er slechts matig geinteresseerd in moderne ontwikkelingen op het gebied van omgang met een visuele handicap.”

Challenge-Media biedt een keur van onderwerpen aan, waaronder columns, opinie, technische en wetenschappelijke artikelen, medische informatie en nieuws uit het dagelijks leven. Er zijn al contacten gelegd met instanties die interesse tonen om hun informatie via Challenge-Media te verspreiden. “Iedereen die iets te melden heeft op het gebied van leesproblemen is welkom om gebruik te gaan maken van deze service,” aldus van Driel.

De samenwerking met BlinfoTec verloopt prima. “We kenden elkaar al een tijdje,” vertelt Melchers. “Op BlinfoTec houd ik me niet zo bezig met nieuws, maar de maandelijkse nieuwsbrief begon toch steeds meer op een tijdschriftje te lijken. Petra heeft de laatste maanden de nodige artikelen voor BlinfoMail geschreven.
In februari is toen het idee ontstaan, om van Challenge-Media een nieuwsportaal te maken.” De BlinfoTec website maakt dankbaar gebruik van de nieuws-feeds van Challenge-Media. “Op die manier heb ik daar geen omkijken naar,” aldus Melchers.

 

Reacties

Geen reacties tot nu toe.
 

Over Challenge-Media

Challenge-Media: Een kritische kijk op nieuws voor mensen met een functiebeperking.

Onbeperkt informatief: Omdat een handicap onze blik op nieuws niet vertroebelt.