RSS, de nieuwe mode

Je kan het zo gek niet bedenken, of het is wel te vinden op het internet. De hoeveelheid informatie is intussen zo groot geworden, dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Beginnend op website A ben je naar vijf keer klikken op website E aangekomen, en weet je al niet meer met welk onderwerp je eigenlijk begonnen was. Het wordt dus tijd voor orde in de chaos.
Een goede manier om wat te vinden is gebruik maken van zoekmachines. De bekendste is wel Google, maar ook met Yahoo en MSN kan je orde aanbrengen in het aanbod. Zoekmachines helpen je bij het vinden van websites met daarop de door jou gezochte informatie. Je tikt twee of drie trefwoorden in het zoekvak, en drukt op ‘zoek’. Vervolgens wordt er een lijst van website adressen gepresenteerd, waarop deze trefwoorden te vinden zijn. Daarbij gaat het echter meestal om ‘statische’ informatie, informatie die al een tijdje beschikbaar is. Het laatste nieuws vind je niet zo snel met een zoekmachine.
Voor dat laatste nieuws ben je min of meer verplicht om naar een website als die van de NOS te gaan, of de website van je favoriete krant te bezoeken. Websites die regelmatig ‘nieuwe’ inhoud aanbieden kunnen we dynamische websites noemen. Niet te verwarren met bedrijven of organisaties die het nodig vinden om hun website iedere maand een ander aanzicht te geven, zodat je er eigenlijk nooit echt ‘thuis’ raakt. Dat is niet dynamisch, maar chaotisch.
Veel dynamische websites bieden een nieuwsbrief aan, waarmee je op de hoogte wordt gehouden van veranderingen op de site. Een abonnement op zo’n nieuwsbrief helpt al aardig mee aan het filteren van het aanbod. Maar ook het aantal nieuwsbrieven kan aardig uit de hand lopen, zodat je ’s morgens uiteindelijk uren bezig bent om al die samenvattingen door te nemen. Het moet dus nog makkelijker kunnen.

RSS feeds

Ongeveer zes jaar geleden bedachten ze bij Netscape iets, dat de laatste tijd steeds meer wordt gebruikt om de stroom van informatie te ordenen: RSS feeds. Vooral sinds het zogenaamde ‘weblog’ (zie elders in deze BlinfoMail) populair begint te worden, is er hernieuwde belangstelling voor de RSS feed ontstaan. Handig gebruik van deze techniek haalt de nieuwshongerige internetter een hoop werk uit handen.

Een RSS feed publiceert aankondigingen van veranderingen op websites. Dat gebeurt door middel van een berichtje, dat bestaat uit een kop, een ‘headline’, en een korte beschrijving. Zoiets als: ‘Vliegtuig in de lucht gevlogen’, met daaronder: ‘Op Schiphol is vanochtend de vlucht naar New York op tijd vertrokken’. Dat berichtje wordt het internet opgestuurd, en kan ontvangen worden met een zogenaamde feed-reader, een programmaatje dat, eenmaal geïnstalleerd op je computer, het internet in de gaten houdt op zoek naar zulke berichtjes. Komt er zo’n berichtje voorbij dan pikt het progje de feed op, en laat door middel van een geluidssignaal of pop-up schermpje weten dat er nieuws is.

Helemaal vanzelf gaat dat nu ook weer niet. Je zal je RSS lezer moeten vertellen naar welke feeds je wilt ‘luisteren’, door de adressen van de feeds in te voeren in het daarvoor bedoelde invoerveld. Die adressen zien er uit als URL’s, adressen zoals je gewend bent van websites. Het adres van de BlinfoMail RSS feed is bijvoorbeeld.

Zoals je ziet eindigt dit adres op .xml, en niet op .html of .php, zoals je waarschijnlijk gewend bent. Maar ook .rdf of nog iets anders is mogelijk. Dat heeft te maken met het feit dat er intussen al weer verschillende soorten feeds zijn ontstaan. Zo maken we verschil tussen RSS 0.9x, RSS 1.0 en RSS 2.0. Daarbij is onlangs ook het Atom formaat geïntroduceerd.

Geen probleem, gelukkig, aangezien bijna alle feed readers prima met alle formaten om kunnen gaan. Op zoek naar een toegankelijke feed reader hebben we bij BlinfoTec tientallen readers geprobeerd, en hebben er één gevonden waarvan we vinden, dat die voor ons geschikt is. De download-link staat onder aan dit bericht. Leuk om nog te vermelden is, dat het hier om een Nederlands product gaat.

Als je deze lezer ophaalt, krijg je er al heel wat feeds bij meegeleverd. Door in het ‘file’ menu op ‘add feeds from directory’ te klikken wordt de reader voorzien van een groot aantal adressen, waarvan je de feeds die je niet interesseren kan wissen. Een beetje experimenteren met de TAB toets en Ctrl+F4, en voor je het weet ben je verslaafd.

Steeds meer websites waarvan de inhoud met enige regelmatigheid verandert, bieden een RSS feed aan. Ze doen dat, door ergens op een pagina een plaatje te vertonen, meestal oranje of blauw, met daarin de letters XML of RDF. Wij moeten dan maar weer hopen, dat die letters ook in de alt-tag staan, of anderszins op de pagina voorkomen, zodat we door middel van een tekst-zoekopdracht erachter kunnen komen of er een RSS feed beschikbaar is.

Klikken op zo’n plaatje of link levert niet veel meer op dan het tonen van de code van de feed, iets waar we weinig mee aan kunnen. Het gaat om het adres van deze pagina, dat je vindt door in de adresbalk te kijken, en vervolgens te kopiëren. Door dit adres daarna in je reader te plakken heb je je geabonneerd op de feed, en word je gewaarschuwd, wanneer er iets is veranderd.

Syndicatie

Een extra leuke bijkomstigheid van RSS feeds is, dat de eigenaar van een website onbeperkt de feeds van andere sites kan herpubliceren. Zoiets noemen we syndicatie. Dit levert zeer toegankelijke pagina’s op, waarop koppen en samenvattingen goed en snel zijn te bekijken. Door op de kop te klikken, word je automatisch naar de betreffende website gebracht, waar je het hele bericht kan gaan lezen. Op de BlinfoTec website is sinds kort het linkje ‘nieuws’ aan de algemene links boven en onderaan alle pagina’s toegevoegd. Klik er maar eens op, en verbaas je over de hoeveelheid actueel nieuws die opeens op een toegankelijke manier beschikbaar is gekomen.

Toegankelijke RSS feed reader? Probeer rssreader.exe.

Het laatste nieuws op BlinfoTec.

Meer informatie over RSS:
http://www.weblog.r-win.com/losse_html/rss.html

Bron:
BlinfoMail mei 2004

 

Reacties

Geen reacties tot nu toe.
 

Over Challenge-Media

Challenge-Media: Een kritische kijk op nieuws voor mensen met een functiebeperking.

Onbeperkt informatief: Omdat een handicap onze blik op nieuws niet vertroebelt.