Gezichtsverlies

Toen in China de eerste gevallen van SARS werden gesignaleerd hield de Chinese overheid z’n mond stijf dicht. Pas toen in de naburige landen de eerste doden aan de ziekte vielen te betreuren, gaf men naar lang aarzelen toe, dat de zaak uit de hand was gelopen. Vervolgens kostte het grote moeite om de epidemie in te dammen, iets wat had kunnen worden voorkomen als de Chinese autoriteiten sneller openheid hadden betracht.

Vorige maand kwamen twee treinen, geladen met ontplofbare lading, met elkaar in botsing in het noorden van Noord-Korea. Ook in dit geval zweeg de Koreaanse overheid. Satellietfoto’s toonden een enorme krater op de plaats van de botsing, en schaarse ooggetuigenverslagen spraken van misschien wel duizenden doden.

Aziaten zijn bang om hun gezicht te verliezen. En je gezicht verlies je, als je iets heel doms doet. De Aziaat steekt dat gezicht dan met kop en al in de grond, en hoopt dat op zo’n manier de domheid niet wordt opgemerkt. Hier in het zogenaamde beschaafde Westen vinden we dat maar raar en afkeurenswaardig. Niet geheel onterecht, want zo’n houding verslechtert de situatie in de meeste gevallen alleen maar.

De FNB geeft veel geld uit aan het onderhouden van contacten met het buitenland. Zou dat er de reden van zijn, dat ze bij de FNB er Aziatische gewoontes op na zijn gaan houden?

Op 3 april werd bekend, dat er bij de FNB het één en ander aan het fout gaan was. De raad van toezicht zou zijn functie hebben neergelegd, de directeur was op non-actief gesteld. Al eerder was bekend geworden, dat het ministerie van OC&W niet erg gelukkig was met de gang van zaken bij de FNB. Een week later meldde de federatie SB-belang dat er problemen waren, en dat bezuinigingen op de lectuurvoorziening op handen waren. Bezorgde leden van onze doelgroep zetten een petitie op het web, en alarmeerden de media. In een radioprogramma op Radio 2 gedroeg een woordvoerster van de FNB zich bijzonder Aziatisch, door van niets af te weten en zich te hullen in nietszeggende clichés.

De FNB is ziek. Dat blijkt uit het feit, dat twee grote projecten, het opzetten van een website en de overgang naar DAISY niet naar behoren zijn uitgevoerd. Het lijkt er echter op, dat de patiënt dit niet wil toegeven. Intussen blijven de gebruikers van aangepaste lectuur in het ongewisse over wat ze te wachten staat. De nieuwe Kim Jong Il van de FNB heeft een bijeenkomst van belangenbehartigers en de FNB van de tafel geveegd. De patiënt wil in alle rust doorgaan met zijn struisvogelpolitiek. De bezuinigende politici zien echter hun kans schoon om de verzwakte patiënt het fatale spuitje toe te dienen.

In deze BlinfoMail gaat het voor een belangrijk deel over nieuwsvoorziening. Over weblogs en RSS feeds. Moderne technieken, die een snelle nieuwsvoorziening mogelijk maken. Maar terwijl we je op de website per uur kunnen informeren over wat er in de wereld gebeurt, blijkt het onmogelijk om de voor ons meest belangrijke nieuwsfeiten te kunnen verslaan, omdat de FNB domweg z’n gezicht niet wenst te verliezen. Het is hoog tijd, dat hier een eind aan komt.

Bron:
BlinfoMail mei 2004

 

Reacties: 1

(geen reactie mogelijk)

 
 • FNB medewerker

  Het wordt in dit artikel niet duidelijk wat de FNB dan verweten wordt. Veel suggestieve opmerkingen, weinig journalistieke arbeid.
  Het is erg in bij visueel gehandicapten om als eerste te wijzen naar de eigen groep en gelieerde instellingen. Dat is vaker zo bij minderheidsgroepen.
  Er is wel wat aan de hand bij de FNB, maar is de FNB de schuldige? Het probleem is dat de FNB op dit moment niet vrij spreken heeft. Luister eens naar Archos van de VPRO en denk er dan nog eens over na.!
  Klik op onderstaande link:
  http://www.vpro.nl/programma/ochtenden/afleveringen/17106122/

   
   
   
 

Over Challenge-Media

Challenge-Media: Een kritische kijk op nieuws voor mensen met een functiebeperking.

Onbeperkt informatief: Omdat een handicap onze blik op nieuws niet vertroebelt.