Internet winkelen groeit verder

In tegenstelling tot de verkopen van de reguliere detailhandel, is de omzet van de internetverkopen vorig jaar fors gegroeid.

De totale omzet van de on-line bestedingen in Nederland groeide vorig jaar met 32 procent tot 1,24 miljard euro. Dit blijkt uit de halfjaarlijkse Thuiswinkel Markt Monitor van Thuiswinkel.org en onderzoeksbureau Blauw. In 1998, toen de Marktmonitor voor het eerst werd opgesteld, bedroeg de omzet nog 41 miljoen euro.

De groei van de internetbestedingen is opvallend omdat volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek er vorig jaar in de reguliere detailhandel sprake was van een verkoopdaling van 3 procent.

De groei in on-line uitgaven is volgens de brancheorganisatie veroorzaakt onder meer door het stijgend aantal klanten. Vorig jaar steeg het on-line winkelend publiek met 15 procent tot 3,4 miljoen. Thuiswinkel.org signaleert een sterke groei in het aantal nieuwkomers. Vorig jaar kwamen er bijna 900.000 nieuwe kopers bij.

Daarnaast steeg het bedrag dat door de gemiddelde klant werd besteed. In 2002 gaf de gemiddelde klant op internet nog 318 euro uit. Vorig jaar steeg dit tot 364 euro, 14 procent meer. Ook het groeiend aantal mensen met een breedbandverbinding leidt tot een toename van het kopen via internet, aldus Thuiswinkel.org.

Toch is de bijdrage van e-commerce aan de gehele omzet van de Nederlandse winkeliers gering. Het aandeel van de on-line winkels steeg van 1,2 procent tot 1,7 procent.

Volgens de onderzoekers van Blauw is er een bredere interesse waarneembaar in nieuwe marktsegmenten. Bij de on-line winkels werden vooral reizen en vakanties goed verkocht. Hier steeg de omzet met 42 procent tot 520 miljoen euro. Andere populaire artikelen waren dvd’s, elektronica en kleding.

Bron: Web Wereld Nieuws

Bron:
BlinfoMail april 2004

 

Reacties

Geen reacties tot nu toe.
 

Over Challenge-Media

Challenge-Media: Een kritische kijk op nieuws voor mensen met een functiebeperking.

Onbeperkt informatief: Omdat een handicap onze blik op nieuws niet vertroebelt.